Poverenica za zaštitu ravnopravnosti: Podrška zapošljavanju žena starijih od 45 godina

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković sastala se sa predsednicom upravnog odbora udruženja Žene na prekretnici Mimom Perišić, povodom nastavka saradnje u oblasti unapređenja rodne ravnopravnosti na tržištu rada.

Na sastanku se razgovaralo o mogućim aktivnostima koje bi ukazale na štetnost neravnopravnog tretmana žena starijih od 45 godina na tržištu rada i zapošljavanja za privredu i društvo. Veliki broj žena ove starosne grupe doživljava diskriminaciju u vidu premeštanja na slabije plaćena radna mesta ili otkaza, zbog predrasuda poslodavaca da zbog godina nisu više u stanju da efikasno obavljaju svoj posao, rekla je poverenica Janković i istakla da ovaj problem treba učiniti vidljivijim nadležnim organima. Zajedničkim delovanjem možemo podići važnost rešavanja ovog problema na viši nivo i ubrzati donošenje mera za unapređenje ravnopravnosti ove osetljive društvene grupe, zaključila je poverenica.

Podaci koje su iznele predstavnice udruženja Žene na prekretnici i SeCons-a na konferenciji o rodnoj nejednakosti u sferi zapošljavanja, održanoj u novembru prošle godine, na kojoj je učestvovala poverenica za zaštitu ravnopravnosti, pokazuju da su žene starije od 45 godina izložene riziku od dobijanja otkaza više nego muškarci istih godina, zbog čega je potrebno intenzivirati aktivnosti na unapređenju njihovog zapošljavanja.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se uključite u diskusiju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *