Jutarnji program RTS 1 u poseti Udruženju Žene na prekretici, 13. novembra, 2017.

Od 622.000 ljudi bez posla u Srbiji, 260.000 su stariji od 45 godina. Polovina od njih su žene. Upravo žene te starosne dobi predstavljaju i trećinu ukupnog broja nezaposlenih žena, pokazuju podaci Nacionalne službe za zapošljavanje.

Jelena Krečković je dvadeset dve godine radila kao lekar, a krajem prošle godine postala je tehnološki višak. Jelena je jedna od tri stotine žena koje su se odlučile da pohađaju radionice u okviru „Udruženja žena na prekretnici“.

„Druženje je jako lepo, ali je najvažnije, u stvari, to umrežavanje žena koje je na ovakvim mestima moguće, a kako bismo bez straha, s tim potencijalom koji posedujemo, došle do nekog posla“, kaže Jelena.

U ovom udruženju koje postoji od 2015. godine, u trajanju od četiri meseca mogu se pohađati radionice i savetovališta na teme psihološke podrške, pravne pomoći, komunikacija, finansija i preduzetništva.

„Cilj je da okupimo žene koje su izgubile posao ili su svojim poslom nezadovoljne, da se ponovo angažuju i da rade na svom samopouzdanju, na veri u sebe i da istaknu sve svoje kvalitete koje poseduju. Više od 55 odsto naših polaznica je završilo fakultete, jedna četvrtina naših polaznica starijih od 45 godina radi ispod svojih kvalifikacija i mi sada želimo da taj jedan novi resurs vratimo u društvo“, objašnjava Svetlan

a Cerović iz Udruženja žena na prekretnici.

I u Nacionalnoj službi za zapošljavanje osim pomoći za razvoj preduzetništva i subvencija za samozapošljavanje u okviru aktivnih mera, za dolazak do bržeg posla predviđene su posebne obuke.

„To su obuke koje prvenstveno pomažu da se dođe do poslodavaca kao što su, na primer, obuke za aktivno traženje posla, klubovi za traženje posla. Tu su i obuke namenjene posebno ženama koje imaju više od 45 godina – trening samoefikasnosti, radionice za prevladavanje stresa usled gubitka posla, radionice za one koje su došle iz sveta rada ali su im veštine zastarele i druga slična podrška u ovom smilslu“, ukazuje direktorka sektora za zapošljavanje NSZ-a Neda Milanović.

Od više od 4.750 žena starijih od 45 godina koje su od početka godine prošle ove obuke u okviru aktivnih mera zapošljavanja, njih oko 840 dobilo je zaposlenje. U Srbiji je trenutno na evidenciji nezaposlenih više od 327.000 žena.

Preuzeto sa: RTS.rs

Pripremila Vera Raičević

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se uključite u diskusiju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *