Model saradnje sa lokalnim vlastima-Skup u Gradskoj opštini Čukarica

U četvrtak 15. decembra održan je skup u organizaciji Gradske opštine Čukarica i Udruženja ”Žene na prekretnici”  na temu: „Ekonomsko jačanje žena starosti 45 plus“ u velikoj sali Opštine.

Bila je ovo prva prilika da Udruženje predstavi svoj rad i planove na jednoj  beogradskoj opštini čime je otvorena i mogućnost proširenja i jačanja saradnje sa lokalnim vlastima.

Otvarajući skup, Zoran Adamović, član Opštinskog veća, istakao je da je opština prepoznala interes i potrebu da se veća pažnja posveti preduzetništvu, uključujući i ženskom preduzetništvu i samozapošljavanju, i najavio spremnost za dugoročnu saradnju sa Udruženjem i za ustupanje opštinskih resursa na korišćenje ženama.

Mima Perišić, predsednica Upravnog obora Udruženja je istakla da saradnja sa Opštinom Čukarica može da  bude model buduće saradnje sa lokalnim vlastima, što je za Udruženje vrlo bitno jer se upravo na nivou opština  mogu najoptimalnije i najefikasnije ostvariti ciljevi ekonomskog i socijalnog jačanja žena koje ostaju bez posla u srednjim i starijim godinama.

Centralna tema skupa bilo je izlaganje tri uspešne preduzetnice, članice Udruženja Poslovnih žena Srbije. Tatjana Jevđović iz Beauty Imagini d.o.o., Tatjana A. Dragojević, Meteor  iz Consalting d.o.o., i Svetlana Vučković , Agencija NANA S.V. – koje sve posluju na Opštini Čukrica – govorile su o  svojim iskustvima u pokretanju i razvoju sopstvenog posla, motivima i izazovima, kako ih prevazići i uopšte šta znači raditi za sebe. Posebna pažnja posvećena je motivaciji, komunikaciji i obezbeđivanju novčanih sredstava za pokretanje sopstvenog posla.  Istaknuto je da nedostatak novca  ne može da bude prepreka za otpočinjanje rada, ukoliko je ideja dobra, testirana i tržišno prihvatljiva.

Predstavljajući preduzetnice, članica Upravnog odbora  Svetlana Cerović je objasnila da je to format jedne od redovnih radionica Udruženja koja se priprema u saradnji sa članicama Udruzenja poslovnih žena Srbije sa kojim postoji Memorandum o saradnji.

Detaljnije o drugim segmentima edukativnog programa Udruženja govorili su  član Upravnog odbora Dragana Mladenović i predavači-saradnici Zorica Ličina i Tijana Sekulić.

Svoja iskustva o programu iznele su polaznice dosadašnjih ciklusa Zvezdana Došlov Kokoruš, Olivera Mišić, Ljiljana Dragaš i Ljiljana Borković.

Skupu su se takodje obratili i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Glavne filijale Beograd, Goran Mihajlović i iz Ispostave Čukarica Darko Ilinčić.

Na zvaničnom sajtu Gradske opštine Čukarica objavljen je tekst o održanom dogadjaju, koji možete pročitati ovde.

 

 

 

 

Skupu je prisustvovalo oko četrdesetak žena od kojih je  skoro trideset došlo sa opštine Čukarica. Tom prilikom, učesnice su pozvane na nov ciklus obuka koji  Udruženje planira u februaru naredne godine.

Razgovori o mogućim oblicima saradnje sa Gradskom opštinom Čukarica se nastavljaju.