ŽENE NA PREKRETNICI, promocija nove publikacije o položaju žena 45+, 22. 11. 2017.

U sredu, 22. novembra 2017. u beogradskom MEDIJA centru predstavljena je publikaciji o položaju žena starosti 45+ na tržištu rada, naslovljena “Uskraćivanje prava na dostojanstven rad”, koju je pripremilo i izdalo Udruženje „ŽENE NA PREKRETNICI“ u saradnji sa SeConS grupom za razvojnu inicijativu.

Žene u Srbiji u proseku su kvalifikovanije od muškaraca, ali plaćene manje, tako da bi na 250 “muških” radnih dana morale da rade još 40 kako bi premostile raskorak od 11 odsto i ostvarile zaradu kao kolege istih radnih karakteristika.
Neravnopravnost na tržištu rada pogađa sve žene, ali najugroženije su pripadnice srednje i starije generacije – žrtve dvostruke diskriminacije, pa od njih zarađuju više ne samo vršnjaci, već i mlađi muškarci.
Publikacija je jedinstvena po pristupu i prva je koja ovu problematiku prikazuje po starosnim kategorijama. Od milion i po radno sposobnih žena iz populacione grupe starijih od 45 godina, više od trećine su bez posla i neaktivne, što znači da su obeshrabrene i ne traže nikakav radni angažman, dok od zaposlenih čak jedna četvrtina visoko obrazovanih radi ispod svoje stručne spreme, navodi se u analizi.

Komentarišući iznete podatke, poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković navela je primer iz svog delokruga rada – da su žene prve po broju pritužbi zbog diskriminacije. Zatim je izrekla pohvale na račun publikacije i najavila da će to istraživanje uvrstiti u svoj godišnji izveštaj Parlamentu. Izrazila je i punu podršku onome što rade “Žene na prekretnici” i naglasila da u njima vidi značajnog partnera.
Jasna Uzelac Braunović, menadžer korporativnih komunikacija i odnosa sa javnošću u „UniKredit Banci“ rekla je da kompanija, na nivou čitave Grupe, već 5 godina sprovodi politiku rodne ravnopravnosti, što je vidljivo u organizacionoj strukturi. Žene čine više od 60 odsto zaposlenih, u Izvršnom odboru su dve žene i dva muškarca, a žene drže i gotovo polovinu (49 odsto) upravljačkih pozicija u kompaniji.
Programska direktorka SeConS-a i autor publikacije, prof. dr Marija Babović, navela je da analize u zemljama EU pokazuju da rodna ravnopravnost ima veći efekat na rast BDP-a nego politika tržišta rada i obrazovanja. U poređenju sa Evropskom unijom, Srbija je među zemljama sa najnižom stopom zaposlenosti žena 45+, koja iznosi 42 odsto, slično Rumuniji i Hrvatskoj, a viša je samo od Malte i Grčke, i daleko je iza evropskog proseka od 57,9 odsto. Takođe je istakla da se nepovoljan položaj ovih žena odražava i na njihovu decu, porodice i neposrednu zajednicu.
Inicijator stvaranja publikacije, udruženje “Žene na prekretnici” je nevladina organizacija posvećena promovisanju rodne ravnopravnosti kroz ekonomsko i društveno jačanje žena starijih od 45 godina koje ostaju bez posla.
“Postojimo već dve godine i preko 350 nezaposlenih žena je prošlo kroz naš edukativni program koji nudi psihološku podršku, nova znanja i informacije, kontakte i samopouzdanje, što su sve preduslovi za uspešno zapošljavanje”, izjavila je Mima Perišić, predsednica Upravnog odbora.
Iskustva i ispovesti tih žena i nemogućnost da izađu iz začaranog kruga diskriminacije, omalovažavanja, nepremostivih teškoća u pronalaženju posla, kao i posledica koje trpe njihove porodice, dovele su do pokretačke ideje o publikaciji.

”Osetili smo obavezu da to podelimo sa javnošću i posebno sa relevantnim sektorima vlade na način koji bi bio koristan za razmatranje mogućih mera i propisa za poboljšanje situacije ovih žena”, rekla je gospođa Mima Perišić.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se uključite u diskusiju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *