Novi edukativni ciklus namenjen osnaživanju nezaposlenih žena u godinama 45 plus

„Uvodnom radionicom odražanom u utorak 14. februara 2017,  Udruženje „Žene na prekretnici” započelo je novi edukativni ciklus namenjen osnaživanju nezaposlenih žena u godinama 45 plus. Šesti po redu, ovaj ciklus se sastoji of 16 tematskih radionica i trajaće do početka juna. Uvodni susret sa novim polaznicama Udruženje je iskoristilo da  predstavi svoju misiju, rad i detaljan plan za ovu godinu. Drugi deo je bio posvećen upoznavanju novih polaznica.  30-tak prisutnih žena se  predstavilo i na pitanje šta su njihova  očekivanja od programa, izmedju ostalog rekle i ovo: “sticanje novih saznanja i veština kako bi kreativno nastavili sa radom u grupi sa istomišljenicima”, “podrška, novi pogledi i ideje”, “da prevazidjem depresiju u kojoj se nalazim zbog gubitka posla”, “savete da li pokrenuti ili ne privatni biznis”, “osnaženje za novi početak”, “upoznavanje i druženje za novim ljudima”.

Program se nastavlja u utorak, 21. marta, psihološkom radionicom „Životna kriza – šansa ili gubitak“

Model saradnje sa lokalnim vlastima-Skup u Gradskoj opštini Čukarica

U četvrtak 15. decembra održan je skup u organizaciji Gradske opštine Čukarica i Udruženja ”Žene na prekretnici”  na temu: „Ekonomsko jačanje žena starosti 45 plus“ u velikoj sali Opštine.

Bila je ovo prva prilika da Udruženje predstavi svoj rad i planove na jednoj  beogradskoj opštini čime je otvorena i mogućnost proširenja i jačanja saradnje sa lokalnim vlastima.

Otvarajući skup, Zoran Adamović, član Opštinskog veća, istakao je da je opština prepoznala interes i potrebu da se veća pažnja posveti preduzetništvu, uključujući i ženskom preduzetništvu i samozapošljavanju, i najavio spremnost za dugoročnu saradnju sa Udruženjem i za ustupanje opštinskih resursa na korišćenje ženama.

Mima Perišić, predsednica Upravnog obora Udruženja je istakla da saradnja sa Opštinom Čukarica može da  bude model buduće saradnje sa lokalnim vlastima, što je za Udruženje vrlo bitno jer se upravo na nivou opština  mogu najoptimalnije i najefikasnije ostvariti ciljevi ekonomskog i socijalnog jačanja žena koje ostaju bez posla u srednjim i starijim godinama.

Centralna tema skupa bilo je izlaganje tri uspešne preduzetnice, članice Udruženja Poslovnih žena Srbije. Tatjana Jevđović iz Beauty Imagini d.o.o., Tatjana A. Dragojević, Meteor  iz Consalting d.o.o., i Svetlana Vučković , Agencija NANA S.V. – koje sve posluju na Opštini Čukrica – govorile su o  svojim iskustvima u pokretanju i razvoju sopstvenog posla, motivima i izazovima, kako ih prevazići i uopšte šta znači raditi za sebe. Posebna pažnja posvećena je motivaciji, komunikaciji i obezbeđivanju novčanih sredstava za pokretanje sopstvenog posla.  Istaknuto je da nedostatak novca  ne može da bude prepreka za otpočinjanje rada, ukoliko je ideja dobra, testirana i tržišno prihvatljiva.

Predstavljajući preduzetnice, članica Upravnog odbora  Svetlana Cerović je objasnila da je to format jedne od redovnih radionica Udruženja koja se priprema u saradnji sa članicama Udruzenja poslovnih žena Srbije sa kojim postoji Memorandum o saradnji.

Detaljnije o drugim segmentima edukativnog programa Udruženja govorili su  član Upravnog odbora Dragana Mladenović i predavači-saradnici Zorica Ličina i Tijana Sekulić.

Svoja iskustva o programu iznele su polaznice dosadašnjih ciklusa Zvezdana Došlov Kokoruš, Olivera Mišić, Ljiljana Dragaš i Ljiljana Borković.

Skupu su se takodje obratili i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, Glavne filijale Beograd, Goran Mihajlović i iz Ispostave Čukarica Darko Ilinčić.

Na zvaničnom sajtu Gradske opštine Čukarica objavljen je tekst o održanom dogadjaju, koji možete pročitati ovde.

 

 

 

 

Skupu je prisustvovalo oko četrdesetak žena od kojih je  skoro trideset došlo sa opštine Čukarica. Tom prilikom, učesnice su pozvane na nov ciklus obuka koji  Udruženje planira u februaru naredne godine.

Razgovori o mogućim oblicima saradnje sa Gradskom opštinom Čukarica se nastavljaju.

Udruženje „Žene na prekretnici“ učestvovalo na multikongresu “Serbian Vision” 2016

Veliko životno i radno iskustvo i razgranata mreža kontakata “žena na prekretnici” može da bude njihova prednost u pokretanju sopstvenog biznisa.

img_2523Statistika pokazuje  rastući trend rodne i starosne diskriminacije na tržištu rada u Srbiji, što je podstaklo grupu žena različitih profesija da osnuje Udruženje „Žene na prekretnici“ radi pomoći nezaposlenim ženama srednjih godina da se ponovo socijalno-ekonomski integrišu u moderno srpskom društvu, rečeno je na interaktivnoj radionici “Ekonomsko osnaživanje žena u dobi 45+” održanoj proteklog vikenda na multikongresu “Serbian Visions” u Beogradu.

img_2486Predsednica Udruženja “Žene na prekretnici” Miroslava  Perišić istakla je da je njihov cilj da podstiču i ohrabruju žene „45+ na životnoj prekretnici”  da svoju tešku ekonomsku situaciju preokrenu u svoju korist i u korist svojih porodica i društva u celini.

„Ženama srednjih, ali i starijih godina Udruženje “Žene na prekretnici”  nudi podršku i stručnu pomoć, prostor i vreme da se bave  sobom i svojim problemima, ali i druženje sa ženama koje imaju slične probleme“, navela je predsednica  Perišić pred punom salom hotela Radisson Blu Old Mill gde je održano 60 dvočasovnih manifestacija 26. i 27.novembra, pod zajedničkim nazivom “Serbian Visions” u organizaciji Nemačko-srpske privredne komore.

Perišić je rekla da je Udruženje u proteklih godinu dana, ponudilo više ciklusa  programa u trajanju od dva mesaca posle kojih su polaznice pokazivale vidljivu promenu u načinu na koji vide sebe, svoju situaciju i kako doživljavaju sebe.

“Vidimo ih mnogo zadovoljnije i osnaženije”, istakla je predsednica Perišić i dodala da je edukativni program posebno dizajniran da se kroz seriju radionica ponudi psihološka  podrška za prevazilaženje frustracija i besa, razočaranja i tuge  – osećanja koja koče ljude da krenu napred. Nudi se besplatna pravna pomoć posebno iz sfere radnih odnosa, ali i nova znanja o komunikacionim veštinama u snalaženju na aktuelnom tržištu rada  gde su se pravila znatno promenila.

Udruženje  radi na aktiviranju preduzetničkih osobina svojih polaznica uz  ponudu informacija i praktičnih  iskustva preduzetnica u otpočinjanju sopstvenog biznisa.

„Tri naše polaznice počele su u maju – junu da razmisljaju o tome i bojažljivo su iznosile takvu ideju, a već sledećeg meseca pokreću svoj posao.  Jedna će se baviti kozmetikom na bazi bilja, druga zdravim slatkišima od voća, a treća zanimljivim konfekcijskim rešenjima“, istakla je predsednica Perišić.

Oko 60 prisutnih, od kojih preko 30 polaznica radionica Udruženja “Žene na prekretnici”mogle su da čuju iskustva tri uspešne srpske preduzetnice dobitnice specijalnog priznanja Udruženja poslovnih žena – Žena zmaj 2016.

img_2505Predstavile su se Žaklina Nedeljković  koja je nedavno pokrenula ambulantu za zdravstvenu negu „Mobilna sestra“, dr Ljiljana Bajić Bibić vlasnica preduzeća  „Nutri Bios“  koje proizvodi paket funkcionalne organske hrane i dugogodišnja privatnica Tanja Vučićević iz konditorske kompanije  „Art Ival“  koja proizvodi čokoladne proizvode „Premier“ od najfinije čokolade.

img_2491One su se složile da su „državi puna  usta preduzetništva“, ali da samo uz dobru ideju, upornost, istrajnost, isključivanje emocija i domaćinski rad može da se pokrene sopstveni biznis i zaradi u Srbiji.

„Krenite od ideje i napravite plan. Mora to da bude ideja o poslu koji volite i ne odustajte zbog teškoća na koje nailazite u našoj državi u tranziciji. Povežite se sa ljudima sa istim idejama i sklonostima. Prikupite dosta informacija, imate internet, i budite vredne i strpljive“,  savet je dr Bajić Bibić.

img_2556Predsednica Udruženja poslovnih žena Sanja Popović Pantić pomenula je da je jedna od polaznica radionica našla zaposlenje kod njihove članice i da nekoliko volontira kako bi naučile posao i pozvala polaznice radionica “Žena na prekretnici” da konkurišu za još jedno radno mesto koje se otvorilo kod druge njihove članice.

Ona je istakla da žene 45+ imaju veliko radno i životno iskustvo što je njihova prednost u odnosu na mladu populaciju na tržištu rada i dodala da medju “ženama na prekretnici” ima žena koje sebe prepoznaju kao preduzetnice i koje žele da imaju sopstveni biznis. Tu članice Udruženja poslovnih žena Srbije mogu mnogo da pomognu, pre svega kroz mentorstvo.

Interaktivna preduzetnička radionica “Žena na prekretnici” ponudila je i informacije gde i kako pronaći početna sredstva za pokretanje biznisa, osnovne informacije kako do institucija koje nude pomoć  u proceduri registracije kao i udruženja koje nude odgovore iz prakse.

Udruženje „Žene na prekretnici“ postoji godinu dana i u realizaciji svojih programa kroz koje je prošlo, do sada, oko stotinu žena većinom fakultetski obrazovanih, pomogli su partneri Kuća ljudskih prava koja je omogućila korišćenje njihovog  prostora  za aktivnosti Udruženja, dva psihološka udruženja – “Psihofokus” i Centar za primenjenu psihologiju, Nacionalna služba za zapošljavanje koja je pomagla u mobilizaciji ciljne grupe žena 45+ i Udruženje poslovnih žena Srbije čije su se članice posebno angažovale na osnaživanju elementa preduzetničkog edukativnog programa.

imag0420Udruženje ima plan da pokrene klubove za polaznice na lokalnom nivou  kako bi one posle dva meseca programa, nastavile da se druže, razmenjuju iskustva, uče i planiraju neke zajedničke poslovne poduhvate.

Mirjana Kalinić Šakotić

 

 

 

 

 

Uvodnom radionicom, 1.novembra 2016.godine, počeo poslednji ovogodišnji ciklus radionica

img_1972Poslednji ovogodišnji ciklus radionica i savetovališta, u organizaciji Udruženja Žene na prekretnici, počeo je uvodnom radionicom 1.novembra 2016.godine.

Za ovaj ciklus je prijavljeno 26 polaznica. Jedan deo polaznica je prijavljen posredstvom beogradske img_2036filijale NSZ, dok su pojedine svoje interesovanje iskazale zahvaljujući  preporukama  bivših polaznica Udruženja.

 

 

 

Aktivnosti će se održavati u Kući ljudskih prava u Beogradu, Kneza Miloša 4, po sledećem rasporedu:

  1. Uvodna: Ideja programa,

                   upoznavanje i predstavljanje                         01.11. utorak od 17:00

  1. Psihološka orijentacija i podrška:

                  Specijalna psihološka radionica I

“Neprijatne emocije – zdrave i nezdrave”                  08.11. utorak od 17:00

                  Specijalna psihološka radionica  II  

“ Donošenje odluka-korak po korak do cilja”            10.11. četvrtak od 17:00

  1. Upravljanje karijerom:

„Pomoć i podrška u traženju posla“                               15.11. utorak od 17:00

                                Pravno savetovalište                                          17.11. četvrtak od 17:00

  1. Lični razvojni plan:

„Upravljanje karijerom“                                                        24.11. četvrtak od 17:30

  1. Razgovor sa preduzetnicama                                   29.11. utorak od 16:00 attention
  2. Godišnjica Udruženja                                                    01.12. četvrtak u 17:00
  3. Otkrijete svoje preduzetničke osobine:

“Osobine važne za preduzetništvo”                             06.12. utorak od 17:00

                           Savetovalište preduzetničko                            07.12. sreda od 17:00

  1. Upravljanje životom

„Kako da živite bolje, kada sve ide loše”                   13.12. utorak od 17:30

                        Preduzetničko savetovalište                             14.12. sreda od 17:00

  1. Finansijska podrška:

„Gde i kako do investicija za pokretanje posla“    20.12. utorak od 17:00

                         Savetovalište finansijsko                                     21.12. sreda od 17:00

  1. Završna radionica                                                         23.12. petak u 17:00

Svim polaznicama želimo puno uspeha u radu .

 

 

 

U susret prvoj godišnjici rada  Žena na prekretnici – kraj još jednog ciklusa obuke   

zavrsna2016-3U prvoj godini života broje se koraci i greške, ima i padanja i osvajanja, uče se  lekcije životne. Kako se nižu meseci tako se usvajaju nova znanja, širi krug poznatih lica, beleži prva lista uspeha. Tako će i Žene na prekretnici, kada prvog decembra 2016. budu proslavljale prvi rođendan u Kući ljudskih prava u Beogradu  napraviti svoju listu učinjenog, sabrati uspehe i eventualne propuste ili neostvarene planove.

zavrsna2016-4Da su Žene spremne za pretres prve godišnjice rada, to ‘’veliko spremanje’’ Udruženja, potvrdio je i njihov osvrt na tek završenu obuku polaznica, treću po redu (uključujući i pilot projekat  iz decembra 2015). Naime, 28. oktobra 2016. stavljena je tačka na dvomesečni kurs žena iz grupe 45 plus koje su ostale bez posla a za koje na tržištu rada teško da ima mesta. Predaha, međutim nema, jer već danas, prvog novembra kreće novi ciklus radionica za dame u godinama, od 45 do 65, koje su na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Ukoliko bi se osvrt na tu treću, osam nedelja dugu obuku žena iskazivao brojkama onda bi izveštaj glasio ovako: Polaznice su, na skali od jedan do pet, predavačima dodelile ocenu 4,9, izbor tema ocenjen je sa 4,85, ali je zato tematika finansijske radionice dobila čistu peticu. Ako se govori o primenjljivosti lekcija sa radionica, polaznice su u ocenama bile skromnije.

‘’Kada je reč o primenjljivosti, možda još nismo pronašli prave ’alate’ da se  znanja pretoče u preduzetničku praksu i moramo razmotriti kako da zaslužimo visoku ocenu polaznica i u tom segmentu’’, istakla je Dragana Mladenović, clanica Upravnog  odbora Žena na prekretnici. Ona je potvrdila da je najveća prisutnost zabeležena na preduzetničkim radionicama. Posebno je to bilo očigledno u neposrednom razgovoru polaznica sa uspešnim preduzetnicama I  članicama Poslovnih žene Srbije, na skupu  održanom 29. septembra 2016.

Ako se umesto jezikom brojki, progovori iskazanim osećanjima žena, onda se početna inferiornost, neizvesnost, gubitak samopouzdanja, depresija, ranjivost i bespomoćnost  sa početka obuke pretaču u drugačije slike.

Miroslava Perišić, predsednica Upravnog odbora, navela je samo mali deo iskaza žena na upit Udruženja- Dokle smo stigli na kraju obuke?zavrsna2016-1

‘’Najzad sam na pravom mestu: vidan je osećaj olakšanja; stekla sam novo ohrabrenje i uvidela mogućnost iskoraka; uvek izađem sa glavoboljom jer se ozbiljno pozabavim razmišljanjem o novom poslu; jasnije mi je kako lakše stići do cilja i ne biti strog prema sebi; ponovo se podsećam na obećanje ‘možeš sama’, predavači su inspirativni, energični, stručni’’…

Navodeći (opisne) ocene polaznica obuke, Perišić naročito ukazuje na odgovore iz kojih se vide namere žena da započnu samostalno da rade i međusobno se osnažuju: svaki razgovor me inicira na razmišljanje o privatnom poslu; šteta je što odem kući, u Udruženju bih otvorila radnju; psihološkim i mentorskim osnaživanjem treba da tražimo šanse da se borimo protiv nezaposlenosti…

zavrsna2016-6Psiholog Vesna Čekić, najavila je da će uskoro biti ozvaničeni rezultati testova iz profesionalne orijentacije koje su uradile polaznice obuke. U prethodna dva ciklusa nije bilo tih testiranja.

‘’Prema neformalnim podacima, jer svi testovi nisu još obrađeni, rezultati su ohrabrujući. Celokupan pregled omogućiće nam da vidimo ko je za timski rad a ko ima izraženiju individualnost’’ navela je Čekić ukazujući na to da nezaposlene žene treba i da nauče kako da postavljaju pitanja i da, bez rasplinjavanja, u razgovoru sa preduzetnicama ili poslodavcima, znaju šta hoće i to jasno iskažu.

Neophodnost jačanja psiholoških radionica bila je očigledna i kada je Maja Vujović, takođe jedan od osnivača Žena na prekretnici, tražila u razgovoru sa učesnicama završne radionice predloge za poboljšanje rada Udruženja.

zavrsna2016-7Kako da budemo bolje?  Odgovarajući na to pitanje polaznuice su navodile da ‘’više vremena treba odvojiti za psihološku pomoć i u nju uključiti nove teme, ali obezbediti i  mentorsku podršku za žene koje se uhvate u preduzetničko kolo. Volontiranje je tema kojom bi se takođe trebalo pozabaviti u narednim radionicama.

zavrsna2016-5Nove ideje i predlozi za poboljšanje rada Žena na prekretnici tek će da uslede s obzirom na to da bi uskoro mogli da se stvore još bolji uslovi za rad Udruženja. Reč je o dobijanju prostora za okupljanje i druženje bivših i aktuelnih polaznica obuka, organizovanje sajmova zapošljavanja, dodatnih radionica  i druge akcije.

Slavka Kovač

Dva ženska udruženja potpisala Memorandum o saradnji

Beograd, 12. oktobra – Udruženje poslovnih žena Srbije i udruženje Žene na prekretnici ozvaničila su sinoć saradnju, potpisivanjem Memoranduma o saradnji.

dsc_0023Predsednica Udruženja poslovnih žena Srbije Sanja Popović Pantić i predsednica udruženja  Žene na prekretnici Miroslava Perišić zvanično su potvrdile spremnost i volju da saradjuju na  zajedničkom cilju ekonomskog osnaživanja žena i smanjenja rodnog jaza na tržištu rada.

“Za razliku od brojnih drugih memoranduma o saradnji koji se prvo potpišu, a onda se pronalaze načini kako da se saradjuje, mi smo prvo počeli da saradjujemo, a onda potpisali Memorandum o saradnji”, navela sa Popović Pantić.

Posle svečanog potpisivanja Memoranduma u Kući ljudskih prava i demokratije u Beogradu, prva žena srpskih poslovnih žena istakla je da je cilj ove saradnje da se umreže žene koje su aktivne u poslu – preduzetnice sa ženama koje su u godinama da mogu da budu radno aktivne, imaju kapacitete i volju da rade, ali su se, iz raznoraznih razloga, našle na “životnoj prekretnici”.

Prema njenim rečima razmotrene su mogućnosti da zainteresovane preduzetnice uposle odredjene profile ovih žena “tim pre što one imaju veliko radno i životno iskustvo” za razliku od mladih koji su stalno u potrazi za boljom poslovnom ponudom i koji mogu da budu veliki trošak za firme pošto se u njihovu obuku  mnogo uloži, a oni “odlepršaju dalje”.
Popović Pantić je dodala da medju ženama na prekretnici ima i žena koje sebe prepoznaju kao preduzetnice i koje žele da imaju sopstveni biznis, a gde članice Udruženja poslovnih žena Srbije mogu mnogo da pomognu, pre svega kroz mentorstvo.

S jedne strane početnice mogu da, kroz razmenu informacija, dobiju iskustvena znanja, ali  kako je “mentorstvo obostrani proces i mentorke mogu mnogo da nauče od mentorisanih lica”.

imag0334Prva dama Žena na prekretnici, Perišić, je navela da je velika čast ovom mladom udruženju žena da jedno Udruženje koje postoji 18 godina i okuplja veliki broj srpskih preduzetnica, “izrazi želju za saradnjom”.

“To je priznanje našim naporima za osnaživanje žena koje su ostale bez posla, garancija da će preduzetništvo kao element našeg programa ojačati i dobiti na kvalitetu, a uključivanje poslovnih žena je dokaz da žene mogu da se umreže, okupljaju, razmenjuju iskustva i budu potpora jedna drugoj u poslovanju”, navela je Perišić.

imag0322Perišić je podsetila da udruženje Žena na prekretnici postoji gotovo godinu dana i da je početkom septembra krenuo novi jesenji dvomesečni ciklus besplatnih radionica u koji su uključene 52 žene sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje.

Većina žena se prijavila za novoosnovano savetovalište za preduzetništvo koje će biti jedno od puteva saradnje dva udruženja, navela je Perišić i čestitala jednoj od polaznica novog, četvrtog ciklusa radionica Zvezdani Doslov Kokorus koje pre pet dana, zvanično, postala nova preduzetnica u delatnosti biljne apoteke, a zahvaljujući sredstvima  Razvojne agencije Srbije .

imag0310Osvrnuvši se na probleme poslovanja u Srbiji, Popović Pantić je navela da je glavni problem kako pribaviti početni kapital.

“Nisu banke jedine institucije koje treba da ponude sredstva, nama ovde nedostaju mikrofinansijske organizacije, a mi još uvek nemamo ni zakon o mikrofinansiranju”, ukazala je Popović Pantić.

Ona je dodala da je izrada zakona u toku i da se očekuje da će zakon poboljšati taj aspekt preduzetništva i pristupa izvorima mikro finansiranja uvodjenjem štedno-kreditnih zadruga koje bi odobravale do 10.000 evra za otpočinjanje mikrobiznisa.

Popović Pantić je podsetila na nove programe Razvojne agencije Srbije koji predvidjaju bespovratna sredstva za početnike u biznisu i navela da “novajlije” obično sačeka dodatni problem – pristup tržištu i domaćem potrošaču.

“Online poslovanje, kao mogućnost, ne traži velike troškove i dosta je popularno i sve je veći broj žena koje znaju kako se radi u online okruženju, a tu ja vidim i medjugeneracijsku saradnju sa mladima”, rekla je Popović Pantić.

Prema njenim rečima ne treba zanemariti ni problem nedostatka informacija s kojima se početnici suočavaju, loše umreženosti i nedostatka “socijalnih kontakata” medju našim poslovnim ljudima.

Mirjana Kalinić Šakotić

Održano prvo preduzetničko savetovalište u jesenjem ciklusu

Prvo preduzetničko savetovalište u jesenjem ciklusu programa Udruzenja održano je 05.10.2016.godine.

img_6853Savetovalište je vodila Snežana Nikolić, dugogodišnji trener, mentor i konsultant iz ove oblasti.
Ona je kroz brojne primere iz života i prakse pokušala da polaznicama ukaže na sve pozitivne i negativne strane koje karakterišu ulazak u avanturu koja se zove privatno preduzetništvo.

 

img_6859Sam početak se odnosio na motivaciju, zatim je govorila o poslovnim idejama, postavljanju ciljeva, a nakon toga o samom preduzetništvu, načinu i modelima  upravljanja sopstvenom firmom i svim ostalim bitnim uslovima koji utiču na uspešno poslovanje.

Cilj savetovališta je bio da polaznicama pruži što više važnih informacija, kako bi na realan način mogle da sagledaju šta ih sve čeka ukoliko se opredele za otpočinjanje sopstvenog biznisa.

Predavač je posebno istakla da veliki novac nije neophodan uslov za pokretanje sopstvenog biznisa, potrebna je pre svega čvrsta odluka da se preuzme sudbina u svoje ruke, da se realizuju neki snovi i ideje, da se hrabro i sa pozitivnim stavom krene u tu avanturu, da se u posao unese neka nova ideja i lični pečat, kao i da se radi u skladu sa zakonom, uz poštovanje  moralnih principa.

12.10.2016.g. održan je drugi deo preduzetničkog savetovališta, koji je tematski predstavljao logičan sled prvom savetovalištu održanom 05.10.2016.g.img_6890

img_6885 Koncept drugog dela zasnivao se na pružanju neophodnih informacija o Biznis planu , pravnoj formi preduzetničke firme, postupak registracije i poreski tretman određenog oblika preduzetništva.

Predavač Snežana Nikolić upoznala je polaznice sa osnovnim karakteristikama i elementima biznis plana. Dala je hronološki prikaz postupka za izradu biznis plana, ukazujući na značaj i povezanost pojedinih faza, pri čemu je kroz određene primere iz prakse pokušala da im približi i pojasni pojedine postupke. Takođe je posebno skrenula pažnju na činjenicu da biznis plan treba da bude realan, da se piše iskreno, pri čemu je potrebno sagledati sve raspoložive resurse, istražiti tržište, ponudu i tražnju, potencijalnu konkurenciju, dobavljače i investitore, uz neophodnu konsultaciju relevantnih stručnjaka iz ove oblasti.

Predavač Dušica Milenković, govorila je o pravnim formama preduzetništva, kao i o mogućim pozitivnim ili negativnim efektima određenih oblika organizovanja preduzetničkih aktivnosti. Detaljno je objasnila polaznicama postupak registracije preduzetničke radnje/agencije u APR, pri čemu je navela i koja je dokumentacija potrebna za registraciju i početak rada preduzetnika. Takođe, je objasnila kakav je poreski tretman pojedinih oblika organizovanja i koje su sve postojeće poreske obaveze koje preduzetnik mora da ukalkuliše u svoj biznis plan i  u kojim rokovima mora da ih izmiruje.

Zaključak svih prisutnih je da su polaznice dobile puno korisnih informacija, preko kojih su im navedeni predavači pokušali na jasan i dobronameran pristup, ukazati na sve okolnosti koje čine suštinu preduzetništva.