Predstavljanje publikacije „Tržište rada u Srbiji – položaj žena 45+“

BEOGRAD – Povodom objavljivanja publikacije „Tržište rada u Srbiji – položaj žena 45+“ u kojoj se govori o rodnoj nejednakosti i „Uskraćivanju prava na dostojanstven rad“, Udruženje „Žene na prekretnici“ organizuje promociju i konferenciju za novinare, u sredu, 22. novembra 2017. godine u 12.00 sati u Medija centru.

„Navedenom Publikacijom želimo da ukažemo na položaj jedne od najranjivih grupa na trižištu rada u Srbiji, a to su žene u dobi iznad 45 godina. Namera nam je da upozorimo na specifične probleme sa kojima se suočavaju, da podstaknemo stručnu, ali i najširu javnost, kao i nosioce političkih odluka da usmere svoju pažnju ka različitim oblicima podrške i merama za poboljšanje njihovog postojećeg stanja“, navodi ovo Udruženje.

„Mnogobrojna istraživanja ukazuju na veoma izraženu rodnu nejednakost u Srbiji. Indeks rodne ravnopravnosti, kojim se ove nejednakosti mere, pokazuje da je upravo u domenu rada i novca, položaj žena u Srbiji najnepovoljnji u poređenju sa drugim evropskim zemljama. Žene su neravnopravne u ključnim egzistencijalnim segmentima i zaostaju za muškarcima, u pogledu zaposlenja, za čitavih 14 odsto. Izložene su, više nego muškarci riziku od otkaza, a suočavaju se sa nizom nepovoljnih okolnosti koje otežavanju povratak na tržište rada. To je upravo grupa sa najvećim postotkom dugoročno nezaposlenih“.

„Ponovno zapošljavanje žena ove starosne dobi, sa velikim radnim i životnim iskustvom, uglavnom visokoobrazovanih, predstavlja veliki privredni resurs za razvoj svake zemlje, sami tim i Srbije, koji je merljiv i kroz povećanje BDP“, istaklo je ovo Udruženje u svom zvaničnom pozivu medijima za prisustvo na ovoj konferenciji.

Učesnice na Konferenciji su Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti, Čila Ihas, predsednica Izvršnog odbora UniKredit Banke Srbija, Marija Babović, direktorka programa SeConS-a, Mima Perišić, predsednica Upravnog odbora Udruženja “Žene na prekretnici“ i Svetlana Cerović, član Upravnog odbora Udruženja „Žene na prekretnici“ koja će biti moderator događaja.

Izvor: Kuća dobrih vesti

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se uključite u diskusiju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *