Preduzetnici i krediti: kako se odluciti na pravi potez?

Javni poziv Ministarstva privrede za dodelu bespovratnih sredstava

Konkurs za ekonomsko osnaživanje žena

Od danas moguće elektronsko osnivanje jednočlanih doo

Članak o ženskom preduzetništvu

Oglas za posao

Umetnička radionica Marija Handmade (Vlasnice Marije Ivanković Jurišić) traži jednu žensku osobu za rad u butiku u Čumićevom sokačetu, lokal br. 20 u Beogradu.

Osoba bi bila zaposlena u stalni radni odnos, a plata bi iznosila 35.000 dinara. Potrebno je znanje engleskog jezika, elokventnost i doza kreativnosti jer se radi o dizajniranoj odeći. Iskustvo u prodaji odeće je poželjno.

 Zainteresovane osobe svoju prijavu sa biografijom mogu dostaviti na mejl marijaivankovic.handmade@gmail.com najkasnije do 30. juna 2018. godine.

 Ukoliko poznajete osobu kojoj bi bilo interesantno da konkuriše za ovaj posao prosledite ovaj e-mail.

Udruženje poslovnih žena Srbije

Volgina 15 | 11060 Beograd | Srbija

Tel/Fax: +381 11 6776 801

Prvi koraci za početnike u biznisu

Mali koraci za male preduzetnike, ideja koju će odobriti tržište, jeftina oprema i korištenje društvenih mreža olakšaće vam poslovanje, a dobar tim u obliku pravnika ili knjigovođe omogućiće vam da u svoje poslovanje uđete što bezbolnije.

Preduzite male korake

Prema Forbesu najuspešniji preduzetnici fokusiraju se na male korake prema svojim ciljevima. Iako će neki reći kako je potrebno reskirati i nazvaće ih konzervativnima, oni smatraju da je sve suprotno od ove poslovne filozofije potencijalni put ka prosečnosti. Nakon svakog malog koraka osvrću se na preduzeti korak kako bi iz njega nešto i naučili, a tek onda analizirajući prethodni planiraju novi. Tako izgrađuju novi koncept celoživotnog učenja bez velikih rizika i uzdižu svoje poslovanje.

Ideju bira tržište

Osluškivanje tržišta važnije je nego ikada, a mnoga poduzeća baš zbog nedovoljne posvećenosti istraživanju vrlo brzo i nestaju. Najbolji preduzetnici ne daju velike ideje, već se okreću potrebama tržište. Ideja može biti velika, možda i dobra za neko drugo tržište, no ako ne donosi profit, svako ulaganje u njenu realizaciju biće uzaludno.

Ne budite dvolični

Ako je vaš preduzetnički poduhvat društveno odgovoran i zahteva predstavljanje kroz medije, preporučeno je držati konstantu, te komunicirati vrednosti koje zaista živite. Sve ostalo bi moglo u konkurenciji pobuditi znatiželju, a ako podobnim istraživanjem mogu otkriti vaše drugo lice, to može biti pogubno za vas. Kupci se poistovećuju s brendom, pa se u tim situacijama mogu osećati izigranima i posegnuti za supstitutima.

Kupci odobravaju proizvod

Komunikacija s tržištem nikad ne prestaje, pa tamo možete dobiti konkretnu povratnu informaciju. Ako se njima ne sviđa vaš proizvod, onda taj proizvod nije dobar za tržište na koje ste ga plasirali, no to ne trebate uzeti nužno kao nedostatak. Baš takva povratna informacija može vas uputiti na potrebne korekcije u strategiji poslovanja, a potraga za novim tržištima može biti olakšana.

Grešite brzo i jeftino

Skladno životnom ciklusu svakog preduzeća nećete zauvek održati stanje nepromenjenih stvari, pa povrh svih uspona doživećete i padove. Kako smo već rekli, stručnjaci iz poslovnog sveta preporučuju male korake, a za to postoji i valjan razlog – taj da ako grešite, grešićete brzo i jeftino. Treba da vam bude jasno da nisu svi poput Billa Gatesa. Može se dogoditi da izgubite, a šta onda? Uspeh u ovom poslu podrazumeva rešavanje problema i veštinu donošenja pravih odluka. Potrebno vam je mnogo upornosti, motivacije i hrabrosti.

Dobar pravnik zlata vredi

Ključan deo vašeg poslovanja biće pravnik. Pronađite pravnika kojem verujete, a tako ćete dobiti i podoban savet o tome da li je bolje da otvorite društvo sa ograničenom odgovornošću ili preduzetničku firmu. Vi možda ne poznajete razlike, ali on će vam ih predstaviti i tako s vama naći najbolje rešenje za poduzetnički poduhvat.

Knjigovođa zna sve o vama

Po konceptu lojalnosti birajte i knjigovođu, jer upravo to je osoba koja će znati i najmanju mrljicu vašeg poslovanja, a s obzirom na to da ne morate zauvek ostati mali privrednik, neke stvari moraju biti striktno poverljive. Osim toga, dobar knjigovođa će osim papirologije znati udeliti i konkretan savet.

Koristite društvene mreže

Marketing je neretko skup posao, no za učvršćivanje pozicije u svetu malih preduzetnika morate znati kako da se dodvorite krajnjem korisniku, ali i potencijalnim deoničarima. Najjeftiniji način oglašavanja danas su društvene mreže. Budite na Facebooku i Instagramu, na Google+ i Twitteru, na Pinterestu i Snapchatu. Koja god društvena mreža vam odgovara, iskoristite je najbolje što možete, objasnite šta radite i počnite da gradite svoju zajednicu.

Posegnite za jeftinom opremom

Svi preduzetnici koji svoje račune naplaćuju u gotovini dužni su da izdaju račun preko elektroničkih naplatnih uređaja direktno povezanih s Poreskom upravom, a kako bi bili spremni za česte kontrole, potrebno je nabaviti odogovarajuću opremu. Naravno, tu je i neizostavna aplikacija za fiskalizaciju kako biste uspešno sledili sve propise.

Birokratija će vas najviše boleti

Šećer na kraju? Nikako, birokratija stavlja ruke u vaše džepove od trenutka kada pokrećete biznis. Osiguranja i porezi različitih vrsta mogli bi da vam zagorčaju život. Kao što je navedeno prethodno u tekstu, kako biste olakšali ovaj segment otvaranja poslovanja potrebno je da imate dobar tim, pa tako uz dobrog pravnika spremno ćete doskakati svakom novom zakonu, a knjigovođa će znati da vam kaže da prvu godinu možete i bez PDV-a.

Izvor: Poslovni dnevnik | Četvrtak, 14.06.2018.

Privredna komora Srbije, u cilju promocije EU programa Erazmus za mlade preduzetnike, organizovaće

Info dan – Erazmus za mlade preduzetnike,
19. jun 2018. godine, u periodu od 11-14 časova,
Privredna komora Srbije, sala 3, prizemlje.

Članovi projektnog tima PKS će u navedenom periodu razgovarati sa zainteresovanim učesnicima i pružati  informacije, savete i smernice prilikom konkurisanja.
„Erazmus za mlade preduzetnike“  je program prekogranične razmene koji ima za cilj da pomogne novim i potencijalnim preduzetnicima da steknu veštine za upravljanje poslovanjem kroz rad sa iskusnim preduzetnicima u drugoj zemlji.

Novi preduzetnici usvajaju i razmenjuju znanje i poslovne ideje sa iskusnim preduzetnikom kod koga borave i s kojim sarađuju u razdoblju od 1 do 6 meseci, njihov boravak u inostranstvu delimično finansira Evropska komisija.
Kao domaćinu preduzetniku pruža Vam se mogućnost primene novih ideja, veština ili znanja u Vašem poslovanju.
Događaj je otvorenog tipa i možete se prijaviti do 18. juna elektronskim putem na  erasmus@pks.rs.

U potrazi ste za poslom?

Gi Group u sklopu svojih usluga privremenog i trajnog zapošljavanja angažuje radnike na različitim nivoima pozicija iz oblasti proizvodnje, administracije, finansija, računovodstva, različitih manipulativnih pozicija (magacioneri, viljuškaristi, komisioneri, vozači…), prodaje, održavanja higijene itd, kao i na različitim menadžerskim pozicijama.

Našim uslugama pokrivamo celu Srbiju, a aktivno smo prisutni u Subotici, Novom Sadu, Inđiji, Čelarevu, Kovinu, Bačkom Petrovcu, Pančevu, Beogradu, Zemunu, Šapcu, Čačku, Kragujevcu, Surdulici, Nišu, Paraćinu, Kraljevu, i drugim gradovima u Srbiji.

Ukoliko ste u potrazi za poslom, registrujte se u našoj bazi kandidata i pratite konkurse koje objavljujemo na našoj web stranici.

Gi Group sa sedištem u Milanu, jedna je od vodećih svetskih kompanija koje pružaju usluge u oblasti razvoja tržišta rada u preko 40 zemalja na 4 kontinenta. Gi Group posluje u oblasti privremenog i stalnog zapošljavanja, regrutacije i selekcije, HR konsaltinga i treninga, kao i drugim oblastima u domenu upravljanja ljudskim resurisma.

Sajam zapošljavanja TOP JOB 4. i 5. aprila u Belexpocentru

Sajam zapošljavanja TOP JOB održava se po deveti put, 4. i 5. aprila u Belexpocentru uz podršku dugogodišnjeg partnera Nacionalne službe za zapošljavanje i prijatelja sajma kompanije NIS.

Kako su naveli organizatori, na sajmu poslodavci imaju priliku da se sretnu sa potencijalnim zaposlenima i na licu mesta ih intervjuišu za posao.
Slobodna radna mesta na sajmu će oglasiti NIS, Entel solutions, Roaming Electronics, Roaming Networks, Tehnomanija, VOX, OIP, Frikom, Ecovis, Cityscope, NELT, China Communications Construction Company, Wurth, Yazaki, Atlas Copco, Zara, Bosch, Wiener Stadtische osiguranje.

dobrevesti.rs

Kako da u pet koraka snimite video za svoj biznis

Program besplatnih obuka za mart 2018. godine

Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd d.o.o., u sklopu Standardnog seta usluga za MMSPP organizuje besplatne obuke koje imaju za cilj razvoj profesionalnih kompetencija potencijalnih i prostojećih mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Obuke će se realizovati po sledećem rasporedu:
22-23.03.2018. Obuka za početnike u poslovanju;
29-30.03.2018. Obuka za početnike u poslovanju.
Mesto realizacije obuka: Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd, Topličin venac 11/IV, Beograd.
Vreme održavanja obuka: od 10.00 do 14.00 časova.
Svi zainteresovani polaznici mogu se prijaviti na telefon 011/218-6730.

Beogradski sajam zapošljavanja i praksi 2018

U sredu, 21. februara, u Domu omladine Beograda biće održan Beogradski sajam zapošljavanja i praksi.

Biće ponuđeno 2.746 radnih mesta.

Učešće su najavila 102 poslodavca, koji će ponuditi najrazličitije profile radnih mesta – od kuvara do IT inženjera.

Beogradski sajam zapošljavanja i praksi u Makedonskoj 22 biće otvoren od 10.00 do 16.00.

Sajam zapošljavanja i u Rakovici

Samo nekoliko dana kasnije, 24. februara, u Gradskoj opštini Rakovica (Miška Kranjca 12) biće održan još jedan sajam zapošljavanja. (danubeogradu.rs)

utorak, 16. maj 2017.
http://www.beograd.rs

Izabrani finalisti za takmičenje Najbolja start-ap ideja

Član Gradskog veća i predsednik Saveta za zapošljavanje Dragomir Petronijević izjavio je danas da su izabrani finalisti takmičenja „Najbolja start-ap ideja”, koju organizuje Grad Beograd.

U finalu će se takmičiti timovi koji su ostvarili najveći broj poena prema kriterijumima orginalnosti, kreativnosti, inovativnosti, primenjivosti na tržištu, konkurentnosti, isplativosti – ukazao je Petronijević za Beoinfo

Timovi koji su prošli u finalni deo biće kontaktirani za završno takmičenje, koje će se realizovati 29. maja u Starom dvoru, Dragoslava Jovanovića 2.
Dodatne informacije mogu se dobiti putem telefona 064/0279-773

LISTA FINALISTA UČESNIKA TAKMIČENJA ZA NAJBOLJU START-AP IDEJU

REDOSLED TIMOVA PREMA NAZIVIMA START-AP IDEJA:
1. FYI SPOT – info kiosk.
2. ADtoGO – aplikacija koja omogućava fizičkim licima da zarađuju noseći brendiranu
uniformu/odeću i povećava vidljivost brendova direktnim marketingom.
3. Je l’ idemo? – vodič aplikacija za edukativna i društvena dešavanja- pametni program
selektuje odabir novosti prema interesu korisnika i šalje obaveštenja.
4. Mreža – prva edukativna društvena mreža i virtuelni centar za komunikaciju učenika,
nastavnika i administracije srednjih škola.
5. Pirate art – estetska protetika- 3D štampanje ukrasa za proteze.
6. Naučna mreža – produkcijske uluge za Visokoškolske ustanove u Beogradu.
7. Tavan Karavan – putujuća prodavnica suvenira i predmeta izradjenih umećem starih zanata.
8. Pametna kutija za lekove – obaveštava korisnike kada je vreme da uzmu svoju terapiju, putem
zvučnog signala.
9. BLACKSHEEP – aplikacija za razvijanje kulture čitanja i pisanja.
10. RentADent – je ineternet servis koji potencijalnim inostranim pacijentima treba da
obezbedi izbor odgovarajućeg stomatologa.
11. B – React je robotizovana mašina namenjena za poboljšavanje reakcije i agilnosti kod
sportista i rekreativaca. Može se koristiti i kao odličan fitnes i kardio trening.
12. Ride&Charge – punjač koji se napaja vožnjom bicikla.
13. UPAKUJ ME – ručno izrađena ambalaža za poklone po želji
14. Platinum – portal za online naplatu putem tekuceg racuna
15. BEJZIK – proizvodnja drvenih maski za telefon
16. Petrucci Elegance – unikatni ručni radovi
17. Sportist – reklamiranje mladih sportista, koji nisu u mogućnosti a žele da se afirmisu kao
profesionalni sportisti; sve o sportu na jednom mestu.
U finalni deo takmičenja „Najbolja start-ap ideja” direktno su se plasirali finalisti
takmičenja „Privredni forum mladih 2017. godine”:
18. Futuring
19. Future Reality Systems
20. Eco Kurir

INFOSTUD
12. 04. 2017.

Ukoliko je Vaša odluka da pokrenete posao, evo spiska zanimanja za čije vam pokretanje novac neće biti preveliki problem.

Najveći deo potencijalnih preduzetnika koji žele da osnuju sopstveni posao svoju ideju napuste u trenutku kada shvate kako nemaju novca za pokretanje posla.

Spektar mogućnosti u tom slučaju je veliki – od zajmova i kredita do partnerstava – tako da novac nije razlog zbog kojeg treba odustati od pokretanja posla. Ako ipak ne želite da se zadužujete, dižete kredite i skupljate novac, donosimo spisak poslova koje možete pokrenuti uz malo novca, piše Index.hr.

Šta vam je sve potrebno?

Novac je možda najvažnija, ali nije jedina stavka u pokretanju posla. Kako biste pokrenuli posao na sigurnim nogama potrebne su sledeće stvari:

Planiranje – morate osmisliti poslovni i finansijski plan. Dobra stvar je što si sve možete isplanirati sami, besplatno.

Dozvola – zavisno od toga šta planirate da osnujete trebaće vam određena svota, jer morate državi platiti osnivanje i takse. Uvek možete registrovati svoj posao van i proći jeftinije.

Domen – trebalo bi uložiti u online promociju što pre. Možete biti u potpunosti profesionalni ili izabrati ime domena koje će vas brendirati.

Vebsajt – danas svi mogu napraviti svoj sajt. Potrebno vam je samo vreme koje ćete odvojiti za to, jer su neki servisi lagani da se savladaju.

Marketing – iako zvuči skupo, treba imati na umu kako se danas najveći deo marketinga odvija na društvenim mrežama. Jedina investicija koja vam je za to potrebna je vreme.

Oprema – iako opremanje kancelarija i kupovina opreme može puno da košta, nije potrebno svakom poslu.

Proizvod – iako verovatno mislite kako morate potrošiti novac da biste proizveli nešto, ponekad je jedina potrebna investicija vaše vreme.

Koji posao pokrenuti:

Prodaja kreacija – izvrsna opcija ako ste kreativni tip. Možete na primer prodavati svoje slike ili motivacione postere na platformama kao što su Amazon ili Ibej.

Pomaganje u domaćinstvima – ako pokrenete posao za šetanje pasa ili čuvanje životinja ili za čuvanje dece, ili čišćenje snega, kancelarija će vam biti vaš dom ili vaše susedstvo. Takođe, nećete imati dodatnih troškova.

Popravljanje stvari – ako imate određene veštine treba ih iskoristiti. Ako ste majstor, prodajte usluge ljudima koji se ne razumeju u popravke po kući. Ni za ovakav posao ne morate imati kancelariju, jer radite u domovima drugih, a jedino na šta biste morali da potrošite novac je alat.

Konsultovanje – ako ste već u nekoj branši, razmislite o tome koliko ste u tom poslu naučili. Osobe koje tek pokreću posao iz te branše i startapi bi rado platili da ih konsultujete.

Preprodaja – ideja oko preprodaje je jako jednostavna, skupite robu i preprodajete. Možete ući u posao sa proizvođačem i od njega preprodavati robu direktno. Tako čuvate prostor i potrebno vam je manje novca u startu. S druge strane, možete kupovati robu, skladištiti i preprodaju pri čemu bi imali više kontrole nad robom, ali vam je potrebno i više novca i prostira.

Mikropoduzetništvo – uvek možete osnovati svoj mali preduzetnički poslić preko servisa poput na primer Ubera, za koji u slobodno vreme možete voziti. Možete iznajmljivati nekretniu preko Airbnb ili pronaći platforme koje će vam pomoći da zaradite na onome što već imate.

Jednom kada uđete u posao i krene zarada, manjak kapitala neće biti problem. Pomoću profita možete pametno ulagati ili raditi na proširenju posla koji imate.


POJEDNOSTAVLJENJE PROCEDURE ZA POKRETANJE BIZNISA

Beograd, 30. novembar 2016. godineMinistar privrede u Vladi Republike Srbije Goran Knežević i šef Kancelarije UN u Srbiji Irena Vojačkova-Solorano potpisali su danas Sporazum o uvođenju aplikacije za elektronsku registraciju za pokretanje biznisa u Agenciji za privredne registre (APR).

Sporazum će značajno pojednostaviti procedure za pokretanje biznisa, dodatno uticati na stimulišuće okruženje za poslovanje u zemlji i unaprediti poziciju Srbije na „Duing biznis listi“ Svetske banke.

Vojačkova-Solorano je navela da je ovo korak ka jačoj saradnji između Kancelarije UN i Ministarstva privrede, za koje je rekla da je jedan od ključnih državnih organa za unapređenje privrednog ambijenta, ali i stanja u društvu.

Projekat je osmišljen kao podrška Ministarstvu privrede i Agenciji za privredne registre u ostvarivanju još kvalitetnijih usluga privrednicima.

Sa ovim projektom, procedura će biti još jednostavnija i efikasnija, i što je još važnije, moći će da se uradi putem interneta, preko posebne platforme za elektronsku registraciju, bez odlaska na šalter, navodi se u saopštenju Ministarstva privrede.

Kuća dobrih vesti
30. 01. 2017.

PETNAEST NAJČEŠĆIH GREŠAKA MALIH PREDUZETNIKA

Hrvatska blogerka Kristina Ercegović u sažetom izdanju navodi petnaest najčešćih grešaka malih preduzetnika.

Ne znamo dovoljno o biznisu

a. To što nešto znamo raditi nema nikakve veze s vođenjem tog posla.

b. Precenjujemo važnost ideje i bojimo se da nam je ne ukradu, a zapravo je ključno njeno sprovođenje u delo.

c. Ne razumemo da je ključ uspeha u nama i našem mentalnom sklopu – ako želimo da se naš posao promeni, prvo se moramo mi promeniti, a nekako nam je uvek lakše kukati i optuživati druge

Pojma nemamo o finansijama

a. Ne radimo planove – na početku ili kasnije

b. Potcenjujemo troškove

c. Precenjujemo očekivane prihode

d. Trošimo novac od nečeg što smo prodali tri puta – kad smo prodali, kad smo odradili, kad smo naplatili

e. Ne razumemo da prihod i priliv nije isto

f. Ne razumemo da PDV nije naš

g. Ne razumemo amortizaciju

h. Ne cenimo druge ljude – rušimo im cene, žicamo popuste i onda se čudimo kad netko nas ne ceni

i. Uzimamo revolving kartice jer je Banka bila ljubazna da ih ponudi..

j. Zadužujemo se jer imamo razumievanja za druge da nam ne plaćaju

k. Ne znamo uterati dugove

l. Ne cenimo svog knjigovođu – od najjeftinijeg knjigovodstva bežite glavom bez obzira – na karaju će vas najskuplje koštati – provereno.

m. Premalo sebe cenimo, premalo naplaćujemo ili uopšte ne znamo naplatiti deo posla koji odradimo

n. Rasipamo svoje znanje na kafama

o. Upuštamo se u sumnjive, nedovoljno definisane saradnje

p. Ne plaćamo drugima ne znajući da je sve povezano i da se sve vraća, kad tad

  1. Radimo s jednim velikim, a ne više malih – previše zavisimo od jednog kupca, dobavljača, itd.

Kvaliteta usluge je prečesto obična katastrofa

a. Common sence is not co common – prvaci smo u tome

b. Ne razumemo da je kupac taj koji nas sve plaća

c. Ne znamo rešavati reklamacije

d. Sporo reagujemo

e. Ne razumiemo da je uvek bolje vratiti novac nezadovoljnom kupcu – zaista nam ne treba u ovo vrieme kompletne transparentnosti da neko o nama piše blog ili Fb status o tome kako nemamo pojma o poslu- jednostavno nema računice u tome.

f. Ne preuzimamo odgovornost, napadamo kupca, kažemo da je sam kriv, nek se sam snađe

g. Neljubazni smo pritom, no to je još najmanji problem kad pogledamo koliko imamo propuštene prodaje zbog ovog problema

 

Okruženi smo pogrešnim ljudima ljudima

a. Ko vas podržava, imate li prijatelja koji će Vam pomoći da ostvarite svoje snove

b. Ko je Vaš idealan kupac, dobavljač, partner, sponzor, zaposlenik…

c. Računovođa, Advokat, Sekretarica – tražite samo najbolje

Prekasno ako ikad delegiramo

a. Mislimo da mi sve najbolje znamo

b. Ne delegiramo posao

c. Pogrešno delegiramo posao

d. Ne znamo odabrati ljude za posao

e. Delegiramo pogrešnim ljudima

f. Zapošljavamo robinu i prijatelje

g. Zaboravljamo da je HR =PR

h. Popravljamo sve za svojim zaposlenima jer mi znamo najbolje

Svaštarimo

a. Ne znamo se fokusirati

b. Radimo ono što ne volimo s ljudima s kojima ne želimo raditi zato da bismo platili račune

c. Ne verujemo u niše i specijalizaciju i rad onog u čemu smo najbolji jer eto malo je tržište pa pokušavamo svima biti sve i na kraju smo nikom ništa

Preretko radimo NA biznisu stalno smo U biznisu

a. Stalno smo zatrpani operativnom, još ovo, još ono

b. Vrtimo se u krug i puni smo izgovora zašto nemamo vremena ni novaca za edukaciju kako da naučimo bolje i pametnije

Ne znamo prodavati

a. Mejlovi, vebovi puni su tekstova MI SMO vodeća firmi mi ovo mi ono, a gde je tu kupac, ne slušamo kupca, samo pričamo o sebi, a kupca zanima samo – šta je tu za mene, šta ja imam od toga.

b. I kad pričamo pričajmo o koristima za kupca, a ne karakteristikama naših proizvoda i usluga.

Nećemo uložiti u ono najvažnije – sebe i svoje ljude i tehnologiju

Nismo svesni svojih ograničenja

a. Ponekad nas usporavaju životne okolnosti, mala deca, zdravlje, ne možemo istim tempom

b. Budimo blagi prema sebi, neće posao nikud otići

Premalo se družimo s ljudima – networking kao nije to za nas

a. Posao rade ljudi s ljudima zbog ljudi. Ustanite od kompjutera i otiđite među ljude.

b. Naučite se predstaviti

c. Gradite dugoročno odnose

d. Pomažite drugima

Ne znamo držati prezentacije

a. Silujemo publiku jer smo škrti platiti tečaj javnog nastupa – naravno nismo svesni koliko smo tako naštetili i koliko prodaje propustili

b. Ne znamo reći dvije suvisle rečenice tko smo i čime se bavimo

c. Neugodno nam je pričati o sebi

d. Skrivamo se

e. Bojimo se da ne bi ispalo da nešto prodajemo

Zanemarujemo našu najveću imovinu – sebe.

a. Nezdravo se hranimo

b. Ne vježbamo

c. Nedovoljno spavamo

d. Zanemarujemo decu, partnera, porodicu i prijatelje

e. Ne cenimo i ne volimo sebe

Drugi su nam krivi za sve – država, vlada, EU, propisi…