Preduzetnici i krediti: kako se odluciti na pravi potez?

Javni poziv Ministarstva privrede za dodelu bespovratnih sredstava

Konkurs za ekonomsko osnaživanje žena

Od danas moguće elektronsko osnivanje jednočlanih doo

Članak o ženskom preduzetništvu

Oglas za posao

Umetnička radionica Marija Handmade (Vlasnice Marije Ivanković Jurišić) traži jednu žensku osobu za rad u butiku u Čumićevom sokačetu, lokal br. 20 u Beogradu.

Osoba bi bila zaposlena u stalni radni odnos, a plata bi iznosila 35.000 dinara. Potrebno je znanje engleskog jezika, elokventnost i doza kreativnosti jer se radi o dizajniranoj odeći. Iskustvo u prodaji odeće je poželjno.

 Zainteresovane osobe svoju prijavu sa biografijom mogu dostaviti na mejl marijaivankovic.handmade@gmail.com najkasnije do 30. juna 2018. godine.

 Ukoliko poznajete osobu kojoj bi bilo interesantno da konkuriše za ovaj posao prosledite ovaj e-mail.

Udruženje poslovnih žena Srbije

Volgina 15 | 11060 Beograd | Srbija

Tel/Fax: +381 11 6776 801

Prvi koraci za početnike u biznisu

Mali koraci za male preduzetnike, ideja koju će odobriti tržište, jeftina oprema i korištenje društvenih mreža olakšaće vam poslovanje, a dobar tim u obliku pravnika ili knjigovođe omogućiće vam da u svoje poslovanje uđete što bezbolnije.

Preduzite male korake

Prema Forbesu najuspešniji preduzetnici fokusiraju se na male korake prema svojim ciljevima. Iako će neki reći kako je potrebno reskirati i nazvaće ih konzervativnima, oni smatraju da je sve suprotno od ove poslovne filozofije potencijalni put ka prosečnosti. Nakon svakog malog koraka osvrću se na preduzeti korak kako bi iz njega nešto i naučili, a tek onda analizirajući prethodni planiraju novi. Tako izgrađuju novi koncept celoživotnog učenja bez velikih rizika i uzdižu svoje poslovanje.

Ideju bira tržište

Osluškivanje tržišta važnije je nego ikada, a mnoga poduzeća baš zbog nedovoljne posvećenosti istraživanju vrlo brzo i nestaju. Najbolji preduzetnici ne daju velike ideje, već se okreću potrebama tržište. Ideja može biti velika, možda i dobra za neko drugo tržište, no ako ne donosi profit, svako ulaganje u njenu realizaciju biće uzaludno.

Ne budite dvolični

Ako je vaš preduzetnički poduhvat društveno odgovoran i zahteva predstavljanje kroz medije, preporučeno je držati konstantu, te komunicirati vrednosti koje zaista živite. Sve ostalo bi moglo u konkurenciji pobuditi znatiželju, a ako podobnim istraživanjem mogu otkriti vaše drugo lice, to može biti pogubno za vas. Kupci se poistovećuju s brendom, pa se u tim situacijama mogu osećati izigranima i posegnuti za supstitutima.

Kupci odobravaju proizvod

Komunikacija s tržištem nikad ne prestaje, pa tamo možete dobiti konkretnu povratnu informaciju. Ako se njima ne sviđa vaš proizvod, onda taj proizvod nije dobar za tržište na koje ste ga plasirali, no to ne trebate uzeti nužno kao nedostatak. Baš takva povratna informacija može vas uputiti na potrebne korekcije u strategiji poslovanja, a potraga za novim tržištima može biti olakšana.

Grešite brzo i jeftino

Skladno životnom ciklusu svakog preduzeća nećete zauvek održati stanje nepromenjenih stvari, pa povrh svih uspona doživećete i padove. Kako smo već rekli, stručnjaci iz poslovnog sveta preporučuju male korake, a za to postoji i valjan razlog – taj da ako grešite, grešićete brzo i jeftino. Treba da vam bude jasno da nisu svi poput Billa Gatesa. Može se dogoditi da izgubite, a šta onda? Uspeh u ovom poslu podrazumeva rešavanje problema i veštinu donošenja pravih odluka. Potrebno vam je mnogo upornosti, motivacije i hrabrosti.

Dobar pravnik zlata vredi

Ključan deo vašeg poslovanja biće pravnik. Pronađite pravnika kojem verujete, a tako ćete dobiti i podoban savet o tome da li je bolje da otvorite društvo sa ograničenom odgovornošću ili preduzetničku firmu. Vi možda ne poznajete razlike, ali on će vam ih predstaviti i tako s vama naći najbolje rešenje za poduzetnički poduhvat.

Knjigovođa zna sve o vama

Po konceptu lojalnosti birajte i knjigovođu, jer upravo to je osoba koja će znati i najmanju mrljicu vašeg poslovanja, a s obzirom na to da ne morate zauvek ostati mali privrednik, neke stvari moraju biti striktno poverljive. Osim toga, dobar knjigovođa će osim papirologije znati udeliti i konkretan savet.

Koristite društvene mreže

Marketing je neretko skup posao, no za učvršćivanje pozicije u svеtu malih preduzetnika morate znati kako da se dodvorite krajnjem korisniku, ali i potencijalnim deoničarima. Najjeftiniji način oglašavanja danas su društvene mreže. Budite na Facebooku i Instagramu, na Google+ i Twitteru, na Pinterestu i Snapchatu. Koja god društvena mreža vam odgovara, iskoristite je najbolje što možete, objasnite šta radite i počnite da gradite svoju zajednicu.

Posegnite za jeftinom opremom

Svi preduzetnici koji svoje račune naplaćuju u gotovini dužni su da izdaju račun preko elektroničkih naplatnih uređaja direktno povezanih s Poreskom upravom, a kako bi bili spremni za česte kontrole, potrebno je nabaviti odogovarajuću opremu. Naravno, tu je i neizostavna aplikacija za fiskalizaciju kako biste uspešno sledili sve propise.

Birokratija će vas najviše boleti

Šećer na kraju? Nikako, birokratija stavlja ruke u vaše džepove od trenutka kada pokrećete biznis. Osiguranja i porezi različitih vrsta mogli bi da vam zagorčaju život. Kao što je navedeno prethodno u tekstu, kako biste olakšali ovaj segment otvaranja poslovanja potrebno je da imate dobar tim, pa tako uz dobrog pravnika spremno ćete doskakati svakom novom zakonu, a knjigovođa će znati da vam kaže da prvu godinu možete i bez PDV-a.

Izvor: Poslovni dnevnik | Četvrtak, 14.06.2018.

Privredna komora Srbije, u cilјu promocije EU programa Erazmus za mlade preduzetnike, organizovaće

Info dan – Erazmus za mlade preduzetnike,
19. jun 2018. godine, u periodu od 11-14 časova,
Privredna komora Srbije, sala 3, prizemlje.

Članovi projektnog tima PKS će u navedenom periodu razgovarati sa zainteresovanim učesnicima i pružati  informacije, savete i smernice prilikom konkurisanja.
„Erazmus za mlade preduzetnike“  je program prekogranične razmene koji ima za cilј da pomogne novim i potencijalnim preduzetnicima da steknu veštine za upravlјanje poslovanjem kroz rad sa iskusnim preduzetnicima u drugoj zemlјi.

Novi preduzetnici usvajaju i razmenjuju znanje i poslovne ideje sa iskusnim preduzetnikom kod koga borave i s kojim sarađuju u razdoblju od 1 do 6 meseci, njihov boravak u inostranstvu delimično finansira Evropska komisija.
Kao domaćinu preduzetniku pruža Vam se mogućnost primene novih ideja, veština ili znanja u Vašem poslovanju.
Događaj je otvorenog tipa i možete se prijaviti do 18. juna elektronskim putem na  erasmus@pks.rs.

U potrazi ste za poslom?

Gi Group u sklopu svojih usluga privremenog i trajnog zapošljavanja angažuje radnike na različitim nivoima pozicija iz oblasti proizvodnje, administracije, finansija, računovodstva, različitih manipulativnih pozicija (magacioneri, viljuškaristi, komisioneri, vozači…), prodaje, održavanja higijene itd, kao i na različitim menadžerskim pozicijama.

Našim uslugama pokrivamo celu Srbiju, a aktivno smo prisutni u Subotici, Novom Sadu, Inđiji, Čelarevu, Kovinu, Bačkom Petrovcu, Pančevu, Beogradu, Zemunu, Šapcu, Čačku, Kragujevcu, Surdulici, Nišu, Paraćinu, Kraljevu, i drugim gradovima u Srbiji.

Ukoliko ste u potrazi za poslom, registrujte se u našoj bazi kandidata i pratite konkurse koje objavljujemo na našoj web stranici.

Gi Group sa sedištem u Milanu, jedna je od vodećih svetskih kompanija koje pružaju usluge u oblasti razvoja tržišta rada u preko 40 zemalja na 4 kontinenta. Gi Group posluje u oblasti privremenog i stalnog zapošljavanja, regrutacije i selekcije, HR konsaltinga i treninga, kao i drugim oblastima u domenu upravljanja ljudskim resurisma.

Sajam zapošljavanja TOP JOB 4. i 5. aprila u Belexpocentru

Sajam zapošljavanja TOP JOB održava se po deveti put, 4. i 5. aprila u Belexpocentru uz podršku dugogodišnjeg partnera Nacionalne službe za zapošljavanje i prijatelja sajma kompanije NIS.

Kako su naveli organizatori, na sajmu poslodavci imaju priliku da se sretnu sa potencijalnim zaposlenima i na licu mesta ih intervjuišu za posao.
Slobodna radna mesta na sajmu će oglasiti NIS, Entel solutions, Roaming Electronics, Roaming Networks, Tehnomanija, VOX, OIP, Frikom, Ecovis, Cityscope, NELT, China Communications Construction Company, Wurth, Yazaki, Atlas Copco, Zara, Bosch, Wiener Stadtische osiguranje.

dobrevesti.rs

Kako da u pet koraka snimite video za svoj biznis

Program besplatnih obuka za mart 2018. godine

Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd d.o.o., u sklopu Standardnog seta usluga za MMSPP organizuje besplatne obuke koje imaju za cilj razvoj profesionalnih kompetencija potencijalnih i prostojećih mikro, malih i srednjih preduzeća i preduzetnika.

Obuke će se realizovati po sledećem rasporedu:
22-23.03.2018. Obuka za početnike u poslovanju;
29-30.03.2018. Obuka za početnike u poslovanju.
Mesto realizacije obuka: Regionalna agencija za razvoj i evropske integracije Beograd, Topličin venac 11/IV, Beograd.
Vreme održavanja obuka: od 10.00 do 14.00 časova.
Svi zainteresovani polaznici mogu se prijaviti na telefon 011/218-6730.

Beogradski sajam zapošljavanja i praksi 2018

U sredu, 21. februara, u Domu omladine Beograda biće održan Beogradski sajam zapošljavanja i praksi.

Biće ponuđeno 2.746 radnih mesta.

Učešće su najavila 102 poslodavca, koji će ponuditi najrazličitije profile radnih mesta – od kuvara do IT inženjera.

Beogradski sajam zapošljavanja i praksi u Makedonskoj 22 biće otvoren od 10.00 do 16.00.

Sajam zapošljavanja i u Rakovici

Samo nekoliko dana kasnije, 24. februara, u Gradskoj opštini Rakovica (Miška Kranjca 12) biće održan još jedan sajam zapošljavanja. (danubeogradu.rs)

utorak, 16. maj 2017.
http://www.beograd.rs

Изабрани финалисти за такмичење Најбоља старт-ап идеја

Члан Градског већа и председник Савета за запошљавање Драгомир Петронијевић изјавио је данас да су изабрани финалисти такмичења „Најбоља старт-ап идеја”, коју организује Град Београд.

У финалу ће се такмичити тимови који су остварили највећи број поена према критеријумима оргиналности, креативности, иновативности, примењивости на тржишту, конкурентности, исплативости – указао је Петронијевић за Беоинфо

Тимови који су прошли у финални део биће контактирани за завршно такмичење, које ће се реализовати 29. маја у Старом двору, Драгослава Јовановића 2.
Додатне информације могу се добити путем телефона 064/0279-773

ЛИСТA ФИНAЛИСТA УЧEСНИКA ТAКМИЧEЊA ЗA НAJБOЉУ СТAРТ-AП ИДEJУ

РEДOСЛEД TИMOВA ПРEMA НAЗИВИMA СTAРT-AП ИДEJA:
1. FYI SPOT – инфo киoск.
2. ADtoGO – aпликaциja кoja oмoгућaвa физичким лицимa дa зaрaђуjу нoсeћи брeндирaну
унифoрму/oдeћу и пoвeћaвa видљивoст брeндoвa дирeктним мaркeтингoм.
3. Je л’ идeмo? – вoдич aпликaциja зa eдукaтивнa и друштвeнa дeшaвaњa- пaмeтни прoгрaм
сeлeктуje oдaбир нoвoсти прeмa интeрeсу кoрисникa и шaљe oбaвeштeњa.
4. Mрeжa – првa eдукaтивнa друштвeнa мрeжa и виртуeлни цeнтaр зa кoмуникaциjу учeникa,
нaстaвникa и aдминистрaциje срeдњих шкoлa.
5. Pirate art – eстeтскa прoтeтикa- 3D штaмпaњe укрaсa зa прoтeзe.
6. Нaучнa мрeжa – прoдукциjскe улугe зa Висoкoшкoлскe устaнoвe у Бeoгрaду.
7. Taвaн Кaрaвaн – путуjућa прoдaвницa сувeнирa и прeдмeтa изрaдjeних умeћeм стaрих зaнaтa.
8. Пaмeтнa кутиja зa лeкoвe – oбaвeштaвa кoрисникe кaдa je врeмe дa узму свojу тeрaпиjу, путeм
звучнoг сигнaлa.
9. BLACKSHEEP – aпликaциja зa рaзвиjaњe културe читaњa и писaњa.
10. RentADent – je инeтeрнeт сeрвис кojи пoтeнциjaлним инoстрaним пaциjeнтимa трeбa дa
oбeзбeди избoр oдгoвaрajућeг стoмaтoлoгa.
11. B – React je рoбoтизoвaнa мaшинa нaмeњeнa зa пoбoљшaвaњe рeaкциje и aгилнoсти кoд
спoртистa и рeкрeaтивaцa. Moжe сe кoристити и кao oдличaн фитнeс и кaрдиo трeнинг.
12. Ride&Charge – пуњaч кojи сe нaпaja вoжњoм бициклa.
13. УПAКУJ ME – ручнo изрaђeнa aмбaлaжa зa пoклoнe пo жeљи
14. Platinum – пoртaл зa oнлинe нaплaту путeм тeкуцeг рaцунa
15. БEJЗИК – прoизвoдњa дрвeних мaски зa тeлeфoн
16. Petrucci Elegance – уникaтни ручни рaдoви
17. Sportist – рeклaмирaњe млaдих спoртистa, кojи нису у мoгућнoсти a жeлe дa сe aфирмису кao
прoфeсиoнaлни спoртисти; свe o спoрту нa jeднoм мeсту.
У финaлни дeo тaкмичeњa „Нajбoљa стaрт-aп идeja” дирeктнo су сe плaсирaли финaлисти
тaкмичeњa „Приврeдни фoрум млaдих 2017. гoдинe”:
18. Futuring
19. Future Reality Systems
20. Eco Kurir

INFOSTUD
12. 04. 2017.

Ukoliko je Vaša odluka da pokrenete posao, evo spiska zanimanja za čije vam pokretanje novac neće biti preveliki problem.

Najveći deo potencijalnih preduzetnika koji žele da osnuju sopstveni posao svoju ideju napuste u trenutku kada shvate kako nemaju novca za pokretanje posla.

Spektar mogućnosti u tom slučaju je veliki – od zajmova i kredita do partnerstava – tako da novac nije razlog zbog kojeg treba odustati od pokretanja posla. Ako ipak ne želite da se zadužujete, dižete kredite i skupljate novac, donosimo spisak poslova koje možete pokrenuti uz malo novca, piše Index.hr.

Šta vam je sve potrebno?

Novac je možda najvažnija, ali nije jedina stavka u pokretanju posla. Kako biste pokrenuli posao na sigurnim nogama potrebne su sledeće stvari:

Planiranje – morate osmisliti poslovni i finansijski plan. Dobra stvar je što si sve možete isplanirati sami, besplatno.

Dozvola – zavisno od toga šta planirate da osnujete trebaće vam određena svota, jer morate državi platiti osnivanje i takse. Uvek možete registrovati svoj posao van i proći jeftinije.

Domen – trebalo bi uložiti u online promociju što pre. Možete biti u potpunosti profesionalni ili izabrati ime domena koje će vas brendirati.

Vebsajt – danas svi mogu napraviti svoj sajt. Potrebno vam je samo vreme koje ćete odvojiti za to, jer su neki servisi lagani da se savladaju.

Marketing – iako zvuči skupo, treba imati na umu kako se danas najveći deo marketinga odvija na društvenim mrežama. Jedina investicija koja vam je za to potrebna je vreme.

Oprema – iako opremanje kancelarija i kupovina opreme može puno da košta, nije potrebno svakom poslu.

Proizvod – iako verovatno mislite kako morate potrošiti novac da biste proizveli nešto, ponekad je jedina potrebna investicija vaše vreme.

Koji posao pokrenuti:

Prodaja kreacija – izvrsna opcija ako ste kreativni tip. Možete na primer prodavati svoje slike ili motivacione postere na platformama kao što su Amazon ili Ibej.

Pomaganje u domaćinstvima – ako pokrenete posao za šetanje pasa ili čuvanje životinja ili za čuvanje dece, ili čišćenje snega, kancelarija će vam biti vaš dom ili vaše susedstvo. Takođe, nećete imati dodatnih troškova.

Popravljanje stvari – ako imate određene veštine treba ih iskoristiti. Ako ste majstor, prodajte usluge ljudima koji se ne razumeju u popravke po kući. Ni za ovakav posao ne morate imati kancelariju, jer radite u domovima drugih, a jedino na šta biste morali da potrošite novac je alat.

Konsultovanje – ako ste već u nekoj branši, razmislite o tome koliko ste u tom poslu naučili. Osobe koje tek pokreću posao iz te branše i startapi bi rado platili da ih konsultujete.

Preprodaja – ideja oko preprodaje je jako jednostavna, skupite robu i preprodajete. Možete ući u posao sa proizvođačem i od njega preprodavati robu direktno. Tako čuvate prostor i potrebno vam je manje novca u startu. S druge strane, možete kupovati robu, skladištiti i preprodaju pri čemu bi imali više kontrole nad robom, ali vam je potrebno i više novca i prostira.

Mikropoduzetništvo – uvek možete osnovati svoj mali preduzetnički poslić preko servisa poput na primer Ubera, za koji u slobodno vreme možete voziti. Možete iznajmljivati nekretniu preko Airbnb ili pronaći platforme koje će vam pomoći da zaradite na onome što već imate.

Jednom kada uđete u posao i krene zarada, manjak kapitala neće biti problem. Pomoću profita možete pametno ulagati ili raditi na proširenju posla koji imate.


ПОЈЕДНОСТАВЉЕЊЕ ПРОЦЕДУРЕ ЗА ПОКРЕТАЊЕ БИЗНИСА

Београд, 30. новембар 2016. годинеМинистар привреде у Влади Републике Србије Горан Кнежевић и шеф Канцеларије УН у Србији Ирена Војачкова-Солорано потписали су данас Споразум о увођењу апликације за електронску регистрацију за покретање бизниса у Агенцији за привредне регистре (АПР).

Споразум ће значајно поједноставити процедуре за покретање бизниса, додатно утицати на стимулишуће окружење за пословање у земљи и унапредити позицију Србије на „Дуинг бизнис листи“ Светске банке.

Војачкова-Солорано је навела да је ово корак ка јачој сарадњи између Канцеларије УН и Министарства привреде, за које је рекла да је један од кључних државних органа за унапређење привредног амбијента, али и стања у друштву.

Пројекат је осмишљен као подршка Министарству привреде и Агенцији за привредне регистре у остваривању још квалитетнијих услуга привредницима.

Са овим пројектом, процедура ће бити још једноставнија и ефикаснија, и што је још важније, моћи ће да се уради путем интернета, преко посебне платформе за електронску регистрацију, без одласка на шалтер, наводи се у саопштењу Министарства привреде.

Kuća dobrih vesti
30. 01. 2017.

ПЕТНАЕСТ НАЈЧЕШЋИХ ГРЕШАКА МАЛИХ ПРЕДУЗЕТНИКА

Хрватска блогерка Кристина Ерцеговић у сажетом издању наводи петнаест најчешћих грешака малих предузетника.

Не знамо довољно о бизнису

а. То што нешто знамо радити нема никакве везе с вођењем тог посла.

б. Прецeњујемо важност идеје и бојимо се да нам је не украду, а заправо је кључнo њено спровођење у дело.

ц. Не разумемо да је кључ успеха у нама и нашем менталном склопу – ако желимо да се наш посао промени, прво се морамо ми променити, а некако нам је увек лакше кукати и оптуживати друге

Појма немамо о финансијама

а. Не радимо планове – на почетку или касније

б. Потцењујемо трошкове

ц. Прецењујемо очекиване приходе

д. Трошимо новац од нечег што смо продали три пута – кад смо продали, кад смо одрадили, кад смо наплатили

е. Не разумемо да приход и прилив није исто

ф. Не разумемо да ПДВ није наш

г. Не разумемо амортизацију

х. Не ценимо друге људе – рушимо им цене, жицамо попусте и онда се чудимо кад нетко нас не цени

и. Узимамо револвинг картице јер је Банка била љубазна да их понуди..

ј. Задужујемо се јер имамо разумиевања за друге да нам не плаћају

к. Не знамо утерати дугове

л. Не ценимо свог књиговођу – од најјефтинијег књиговодства бежите главом без обзира – на карају ће вас најскупље коштати – проверено.

м. Премало себе ценимо, премало наплаћујемо или уопште не знамо наплатити део посла који одрадимо

н. Расипамо своје знање на кафама

о. Упуштамо се у сумњиве, недовољно дефинисане сарадње

п. Не плаћамо другима не знајући да је све повезано и да се све враћа, кад тад

  1. Радимо с једним великим, а не више малих – превише зависимо од једног купца, добављача, итд.

Квалитета услуге је пречесто обична катастрофа

а. Common sence is not co common – прваци смо у томе

б. Не разумемо да је купац тај који нас све плаћа

ц. Не знамо решавати рекламације

д. Споро реагујемо

е. Не разумиемо да је увек боље вратити новац незадовољном купцу – заиста нам не треба у ово вриеме комплетне транспарентности да неко о нама пише блог или Фб статус о томе како немамо појма о послу- једноставно нема рачунице у томе.

ф. Не преузимамо одговорност, нападамо купца, кажемо да је сам крив, нек се сам снађе

г. Нељубазни смо притом, но то је још најмањи проблем кад погледамо колико имамо пропуштене продаје због овог проблема

 

Окружени смо погрешним људима људима

а. Ко вас подржава, имате ли пријатеља који ће Вам помоћи да остварите своје снове

б. Ко је Ваш идеалан купац, добављач, партнер, спонзор, запосленик…

ц. Рачуновођа, Адвокат, Секретарица – тражите само најбоље

Прекасно ако икад делегирамо

а. Мислимо да ми све најбоље знамо

б. Не делегирамо посао

ц. Погрешно делегирамо посао

д. Не знамо одабрати људе за посао

е. Делегирамо погрешним људима

ф. Запошљавамо робину и пријатеље

г. Заборављамо да је ХР =ПР

х. Поправљамо све за својим запосленима јер ми знамо најбоље

Сваштаримо

а. Не знамо се фокусирати

б. Радимо оно што не волимо с људима с којима не желимо радити зато да бисмо платили рачуне

ц. Не верујемо у нише и специјализацију и рад оног у чему смо најбољи јер ето мало је тржиште па покушавамо свима бити све и на крају смо ником ништа

Преретко радимо НА бизнису стално смо У бизнису

а. Стално смо затрпани оперативном, још ово, још оно

б. Вртимо се у круг и пуни смо изговора зашто немамо времена ни новаца за едукацију како да научимо боље и паметније

Не знамо продавати

а. Мејлови, вебови пуни су текстова МИ СМО водећа фирми ми ово ми оно, а где је ту купац, не слушамо купца, само причамо о себи, а купца занима само – шта је ту за мене, шта ја имам од тога.

б. И кад причамо причајмо о користима за купца, а не карактеристикама наших производа и услуга.

Нећемо уложити у оно најважније – себе и своје људе и технологију

Нисмо свесни својих ограничења

а. Понекад нас успоравају животне околности, мала деца, здравље, не можемо истим темпом

б. Будимо благи према себи, неће посао никуд отићи

Премало се дружимо с људима – неtworking као није то за нас

а. Посао раде људи с људима због људи. Устаните од компјутера и отиђите међу људе.

б. Научите се представити

ц. Градите дугорочно односе

д. Помажите другима

Не знамо држати презентације

а. Силујемо публику јер смо шкрти платити течај јавног наступа – наравно нисмо свесни колико смо тако наштетили и колико продаје пропустили

б. Не знамо рећи двије сувисле реченице тко смо и чиме се бавимо

ц. Неугодно нам је причати о себи

д. Скривамо се

е. Бојимо се да не би испало да нешто продајемо

Занемарујемо нашу највећу имовину – себе.

а. Нездраво се хранимо

б. Не вјежбамо

ц. Недовољно спавамо

д. Занемарујемо децу, партнера, породицу и пријатеље

е. Не ценимо и не волимо себе

Други су нам криви за све – држава, влада, ЕУ, прописи…