Da li čujemo ili samo slušamo – bila je tema radionice o komunikaciji, održane u utorak 17. oktobra, u okviru programa 45+ Udruženja „Žene na prekretnici“.

Polaznice su imale priliku da na drugačiji način sagledaju „putovanje“ informacije od njenog izvora – misli pošiljaoca, do cilja – centra za razumevanje primaoca informacije, i da se upoznaju sa svim preprekama na koje informacija na tom putu nailazi. Svako od nas nosi neku svoju „podlogu“ iz koje informacija izlazi, i u koju nova dolazi: ta podloga sastoji se od programa iz detinjstva, dosadašnjeg iskustva, nivoa stresa u sadašnjem trenutku, planova, želja, očekivanja… I kao što mi imamo svoju, tako je ima i naš sagovornik. Da bismo se razumeli, potrebno je da razumemo šta se na čijoj „podlozi“ nalazi, i da pronađemo najbolji način da informaciju pošaljemo onakvom kakvu će je naš saagovornik najlakše i najbolje razumeti.

Ako obratimo pažnju na to da nije važno samo da kažemo, nego i da čujemo odgovor, i to da ga čujemo na pravi način – tek onda možemo da očekujemo da će komunikacija biti kvalitetna.

Ovo je prva od tri radionice na temu komunikacije, kroz koje će se polaznice osposobiti da lakše i kvalitetnije uspostavljaju odnos sa budućim poslodavcima i kolegama, ili potencijalnim klijentima i zaposlenima ukoliko se odluče da pokrenu sopstveni biznis.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se uključite u diskusiju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *