Uvodna obuka

Cilj ove obuke je predstavljanje ideje programa i saradnje za Nacionalnom službom za zapošljavanje, kao i  upoznavanje polaznica, kako sa saradnicama Udruženja „Žene na prekretnici“, tako i međusobno.

Na samom početku, predstavnik Nacionalne službe za zapošljavanje, uvodnim izlaganjem i osvrtom na saradnju sa Udruženjem „Žene na prekretnici“, obraća se prisutnim polaznicama koje su ostale bez posla, a imaju 45+ godina, a predstavnica UŽNP predstavlja početnu ideju projekta, kao i njegovu dinamiku.

U drugom delu uvodne obuke psiholog Vesna Bajković, iz udruženja Centar za edukaciju i razvoj PsihoFokus, vodi vežbu „Drvo očekivanja“. Cilj ove vežbe je da se iskažu strahovi i nade učesnica pred grupom, što je i poziv i potvrda da izgovoreno (napisano) uzmu u obzir.

Napisan tekst je koristan ne samo zato što se očekivanja koriste u evaluaciji postignutih rezultata, već što služi i kao podsetnik „trenerima“, ali i učesnicama prilikom poređenja dobijenog sa očekivanim. Učesnice su sasvim slobodne da ispisuju širok spektar svojih očekivanja, što je takođe dobro u prevladavanju prvobitne faze upoznavanja i postepenog otvaranja prema grupi.