Konferencija za štampu povodom izdavanja publikacije Tržište rada u Srbiji – položaj žena 45+ Uskraćivanje prava na dostojanstven rad održana je u Medija Centru 22. novembra 2017. godine.

SAOPSTENJE ZA NOVINARE

povodom objavljivanja publikacije „Tržište rada u Srbiji – položaj žena 45+“ „Uskraćivanje prava na dostojanstven rad“

OGOLJENA SLIKA DISKRIMINACIJE

Rodna nejednakost na tržištu rada u Srbiji nije nepoznata činjenica, ali publikacija koju je priredilo Udruženje “Žene na prekretnici”, u saradnji sa SeConS grupom  za razvojnu inicijativu, jedinstvena je po pristupu i prva  koja ovu problematiku prikazuje po starosnim kategorijama.

“Upoređivanjem položaja žena, starih 45 i više godina, sa mlađim i starijim muškarcima, ali i sa mlađim ženama, kao  i ženama u zemljama Evropske unije, omogučeno je da se ogoli slika diskriminacije čije su žrtve žene generalno, a među njima najugroženije  pripadnice srednje i starije generacije”, izjavila je Mima Perišić, predsednica Udruženje “Žene na prekretnici”.

Žene u Srbiji prosečno zarađuju manje od muškaraca, a pritom su kvalifikovanije. Drastični raskorak od 11 procenata, na njihovu štetu, iskazuje se i  kroz računicu da bi  trebalo  da rade dodatnih 40 dana godišnje da bi ostvarile  zaradu kao muškarci istih radnih karakteristika. Ovo zaostajanje ne ograničava se samo na vršnjačku grupu,  Žene starije od 45 godina u proseku zarađuju manje i od  mlađih muškaraca.

Od  milion i po radno sposobnih  žena ove starosne kategorije, više od trećine su  neaktivne, sto znaci da nemaju posao, niti ga traze. Obeshrabrene, prinudno se „deaktiviraju”. Od zaposlenih, čak jedna četvrtina visoko obrazovanih radi ispod svoje stručne spreme.

Kod muškaraca starijih od 45 beleži se najviša stopa zaposlenosti, a sa ženama je upravo obrnut slučaj. Posle 45-te, njihove šanse za zaposlenje se bitno smanjuju i to je  grupa sa najvećim postotkom dugoročno nezaposlenih.

Problem imaju i  žene sa uspešnom karijerom. To je takozvani “stakleni plafon”, prepreka za napredovanje do najviših pozicija odlučivanja. One čine tek četvrtinu menadžera kompanija .

Nejednakost pogađa žene i njihove porodice, ali trpi celo društvo. Analize u zemljama Evropske unije pokazuju da rodna ravnopravnost ima veći efekat na rast bruto društvenog proizvoda nego politike tržišta rada i obrazovanja, navodi se u publikaciji. Povećanje nivoa školske spreme u državama članicama dovelo bi do porasta BDP, do 2050.godine, za 2.2 odsto, dok bi unapređenje rodne ravnopravnosti (pre svega kroz zapošljavanje žena) uticalo na skok od 6.1 do 9.6 odsto.

Na indivudalnom planu, puna zaposlenost i dostojanstven rad  predstavljaju osnovne uslove za  kvalitetan život dok traje radni vek, ali i po njegovom okončanju, jer omogućavaju  ostvarivanje penzije i drugih oblika socijalnog obezbeđenja u starosti.

Za žene starije od 45 godina nezaposlenost predstavlja  doživotnu uskraćenost i rizik, stoga je     analiza data u publikaciji značajna za podsticanje vrlo specifičnih mera  za poboljšanje njihovog položaja i socijalne zaštite.

Udruženje „Žene na prekretnici“ je nevladina organizacija koja promoviše rodnu ravnopravnost kroz ekonomsko i društveno  jačanje  žena u dobi 45+ koje ostaju bez posla.

Povodom objavljivanja publikacije, izjavu je dala  predsednica Izvršnog odbora UniCredit Banke Srbija, Čila Ihas: “UniCredit Banka je jedan od najboljih primera kada je rodna ravnopravnost u pitanju. Naime, UniCredit je 2012.godine na nivou čitave Grupe uveo Globalnu politiku o rodnoj ravnopravnosti kako bi obezbedio da svi zaposleni, bez obzira na rod, mogu da ostvare svoj puni potencijal. Kada pogledamo organizacionu strukturu UniCredit Banke u Srbiji,u našoj kompaniji definitivno imamo više žena, preko 60%. Izvršni odbor čine dve žene i dva muškarca, dok na upravljačkim pozicijama do trećeg nivoa odgovornosti 49% čine žene.“

 

Beograd, 22. novembar, 2017.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se uključite u diskusiju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *