BITNO JE DA VERUJETE U SVOJU POSLOVNU IDEJU

Razgovor sa uspešnim preduzetnicama

 

Posao možete napraviti ni iz čega, jedino što je bitno je da tu ideju negujete i da u nju verujete, poručila je na nedavno održanoj radionici Udruženja Žene na prekretnici jedna od preduzetnica koja je došla da podeli svoje iskustvo sa oko 30 nezaposlenim ženama koje su došle da saslušaju savete za pokretanje sosptvenog biznisa.
U radionica odrzanoj 30. maja, pod nazivom iz “Iz prve ruke”, svoja iskustva sa nekih 25 polaznica podelile su Mirjana Lukić, vlasnica Agencije za zapošljavanje “Mirna kuća”, zatim Mirjana Marinković, vlasnica reklamne agencije “WINS BRAND” i Lana Krunić koja je osmislila sada već prepoznatljive prestoničke Ferdinand knedle.
Sve ove tri preduzetnice povezuje ljubav prema svom poslu, ogromna požrtvovanost i želja da se iskoristi iskonska ljudska potreba za kreativnošću.
“Radila sam u banci. Svaki dan sam dolazila ujutro u devet i odlazila u pet. Želela sam neki kreativniji posao, posao koji će me ispuniti i gde ću moći da organizujem vreme onako kako ja to želim”, započela je svoju inspirativnu priču Lana.
Prema njenim rečima, pune tri godine je trajalo istraživanje i pripreme za početak njenog biznisa. Zaključila je zajedno sa svojim suprugom da to što osmisli mora da ima dve osobine – bude originalno i kvalitetno. Mnogo joj je pomogao internet. Često je posećivala sajt Pinterest, svetski katalog poslovnih ideja.
“Do poslovne ideje sam došla spontano. Ono što je interesantno je da retko imam zelju da pojedem nesto slatko al onda i biram da to sto cu pojesti bude kvalitetno. Prve knedle napravila sam kod kuće. To su bile probe, probe i probe. Trebalo je osmisliti originalni recept, kombinovala sam razne sastojke dok konacno nisam dobila ono sto sam zelela. Kada smo imali proizvod rešili smo da otvorimo radnju”, navodi Lana.
Zelela je da ima i neki proizvod koji nije knedla jer je ideja bila da im musterije budu i oni ljudi kojima knedla nije medju omiljenim slatksiima. “Opet se bacila na istraživanje” i pocela da proizvodi čokoladu na štapićima. “Ono što je bitno da shvatite je da to što proizvedete ne sme da bude na uštrb kvaliteta. Ja nisam želela da upotrebim bilo koju čokoladu. Ja sam želela najkvalitetniju belgijsku čokoladu koja postoji kod nas na trzistu i takvu sam i nasla”, kaže ona.
Njen posao praktično postoji šest meseci, te je njena doskočica drugim pristunim preduzetnicama bila da je u odnosu na njih amater. Ali, to se za nju ne može reći, jer su njene Ferdinand knedle već uveliko poznate u gradu. Sada je već na pragu pripreme franšize i ako tvrdi da ta procedura nije laka.
Prisutne članice Udruženja pitale su je kako je uspela da se izreklamira i da u gradu čuju za nju. I odgovor nas nije iznenadio: Instagram i Fejsbuk i njena poruka svima vama koji planirate da se oprobate u poslu da koristite benefite interneta.
Za sve predavačice zajedničko je i to što su bile spremne da neprestano uče i da se usavršavaju. “Morate znati i računovodstvo i knjigovodstvo i pravila tržišta. Da znate sve o PDV-u i druge propise koji uredjuju poslovanje”, kaže druga preduzetnica Mirjana Marinković.
Ona je od onih bezbrojnih žena koje rade posao za druge i shvate da bi taj isti posao mogli da rade još bolje, ali za sebe. Kada je shvatila da u dovoljnoj meri nisu iskorišćeni njeni potencijali rešila je da napusti posao.

“Uzela sam posle 40-te život u svoje ruke. Volim da prodajem i budem trgovac. Uspešno sam do tada saradjivala sa klijentima. Kada sam im poslala cirkularni mejl da napuštam firmu i počinjem samostalno da radim, gotovo od svih sam dobila podršku. Svi su mi čestitali i poželili da rade sa mnom. Praktično, prve poslove počela sam da radim od kuće, kada još uvek nisam imala otvorenu firmu i otvoren žiro račun”, priča Mirjana.
Ona se bavi prodajom reklamnog materijala, ali prvenstveno manjim firmama. Shvatila je da treba da ima svoju maloprodaju. Koristi maksimalno prednosti interneta. Pored svojih tradicionalnih i vernih klijenata, preko FB nalazi svoje nove kupce ali i saradnike. Tako joj se recimo javljaju maturanti za štampanje majci ali nalazi i saradnike, te je tako pronašla ženu koja se bavi dizajnom a izrađuje predivna odelca i portiklice za pse.
“Ako volite to što radite, putevi se otvaraju. Cela vasiona se uroti da sve krene svojim tokom”, naglašava ona.
“Preduzetnici su junaci ovog doba. Ležeš i budiš se sa mišlju o preduzetništvu. Najviše voliš da pričaš sa preduzetnicama. Nemaš godišnji odmor, barem prve tri godine. A i kad odeš, kao ja na more, u sobi gledaš poslovni mejlove i jedva čekaš da odgovoriš”, opisuje svoju strast Mirjana. Njoj je na njenom putu do uspeha dosta pomoglo I Udruženje poslovnih žena Srbije, gde je potražila savet I mentoring, te je poruka da istražite ko bi sve mogao da Vam pomogne na Vašem putu ka ostvarenju svoje biznis ideje.
Agencija “Mirna kuća” bavi se bejbi sitingom, a zapošljava i nezaposlene žene za čuvanje starijih osoba. Ima trenutno preko 2.500 klijenata u Beogradu.
Vlasnica Mirjana Lukić podelila je sa prisutnim ženama ne tako povoljnu informaciju: “Ne očekujte zaradu u prve dve ili tri godine”, rekla je a prisutne žene su nakon te rečenice jedna drugu pogledale.
Takođe, ističe, zarada novca, ne bi trebalo da vam je u prvom planu. Samo entuzijazam dovodi do uspeha: u početku sam bila sama, javljala se u isto vreme na telefone i slala po dva-tri mejla istovremeno.
Mirjanin prethodni posao nije imao dodatnih tačaka sa ovim sada. Dodatno se usavršavala, upisala kompjuterske kruseve, savladala finansije, učila i dobila licencu od Ministarstva za rad.
“U početku sam htela mali bebi servis. Imala sam 25 porodica. Medjutim, tržište diktira čime ćete se baviti. Roditelji su počeli da dobijaju otkaze, počeli su u većoj meri da se organizuju sa babama i dedama i obim posla se nije povećavao. U isto vreme sve više su se klijenti raspitivali za žene koje bi čuvale starije osobe. Vi nikad nećete znati gde će vas na kraju tržište odvesti”.
Sada se bavi i humanitarnim radom, njena “Mirna kuća” saradjuje sa Zvečanskom.
Poruka ovih uspesnih žena je da razmislite u čemu ste dobre i šta bi mogle da radite. U svakom od nas se krije neka kreativnost. Rođeni smo kako bi stvarali. To je zapravo ljudska suština i svrha. Sigurno imate neku veštinu koja je duboko skrivena u vama, ako je do sada već niste prepoznale. Razmislite se, uhvatite zalet i krenite.
Ako vam je teško da prepoznate koje je zanimanje za vas imate i sajt koji je preporučila upravo Mirjana. Test se popunjava za pet minuta i ne oduzima puno vremena.


http://mrav.ffzg.hr/zanimanja/
M.J.

0 komentara

Ostavite komentar

Želite da se uključite u diskusiju?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *